Jak si připravit lahodný domácí kečup z čerstvých rajčat

K receptu

Domácí rajčatový kečup je výbornou alternativou k koupenému z obchodu, protože pokud si omáčku připravíte sami, tak minimálně nepoužijete umělé přísady (barviva, zahušťovadla, konzervanty). Chuť produktu bude přímo záviset na kvalitě surovin, to znamená na samotných rajčatech. Nejlepší je samozřejmě brát sezónní ovoce: zralé, nasládlé, masité. To druhé je opravdu důležité, protože šťavnatější rajčata poskytují příliš mnoho tekutiny a kečup se bude dlouho vařit. Pokud vše uděláte správně, získáte skvělou omáčku, která dokonale zvýrazní chuť smaženého masa, brambor nebo těstovin.

Složitost: snadno Kalorie: 31,67 kcal/porce porce: 2 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 1,13 g/0,26 g/6,35Omáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCErajčata – 2,5–3 kg středně velká bílá cibule – 3 ks černý pepř – 1,5 lžičky hřebíček – 1,5 lžičky koriandr – 1,5 lžičky skořice – 1 tyčinková sůl – 2 lžičky hnědého cukru – 60–80 g červeného vinného octa – 100 ml Tabulka váhy a míry RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si všechny ingredience. Rajčata omyjte a poté ostrým nožem odstraňte základy stopek. Dužinu nakrájejte na plátky. Oloupejte a nakrájejte cibuli.

Krok 2

Připravená rajčata a cibuli vložte do hrnce se silným dnem. Můžete zalít trochou vody (doslova 2-3 polévkové lžíce). Umístěte na střední teplotu a přiveďte k varu. Zavřete pánev. Rajčata a cibuli dusíme za občasného míchání 40 minut.

Krok 3

Pánev se zeleninou sundejte z plotny. Rozdrťte mixérem a protřete přes kovové síto do čisté pánve se silným dnem. Koření položte na kousek gázy a vytvarujte z něj sáček (nejdříve zlomte tyčinku skořice).

Krok 4

Sáček s kořením zavažte a vložte do vroucího kečupu. Vařte na mírném ohni asi 30 minut. Občas promíchejte. Rajčatová omáčka by se měla zredukovat na polovinu a zhoustnout.

Krok 5

Do kečupu přidejte sůl, cukr a červený vinný ocet. Promícháme a znovu přivedeme k varu. Vařte na mírném ohni dalších 5-10 minut. Vyjměte sáček s kořením.

Krok 6

Připravený domácí rajčatový kečup nalijte do suchých, sterilizovaných sklenic a srolujte víčky. Vyklopte na dvojitě složenou utěrku a nechte úplně vychladnout. Kečup skladujte v lednici.

UŽITEČNÉ RADY

Do domácího kečupu z rajčat můžete přidat i další koření a bylinky. Máte-li například rádi pikantní chuť, přidejte spolu s rajčaty a cibulí pár chilli papriček, se semeny nebo bez nich, jak chcete.

MIMOCHODEM

Domácí kečup z rajčat obsahuje hodně lykopenu, rostlinného barviva, které má silný antioxidační účinek. Zajímavé je, že po tepelném zpracování se množství této látky nesnižuje, ale zvyšuje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika