K receptu
Pokud chcete ohromit svou rodinu a přátele krásnou a chutnou slunečnou pochoutkou, pak je tento recept určitě pro vás. Voňavý, průhledný meruňkový džem v plátcích se semínky je nejen chutný, ale také tak krásný, že jeho fotka je nyní na všech sociálních sítích. Věřte mi, bude mít hodně lajků! S tímto receptem nemusíte dlouho stát u sporáku a neustále něco míchat, princip vaření je zde mnohem jednodušší a výsledek vás rozhodně nezklame. V zimě s takovou marmeládou budete mít na stole vždy kousek teplého slunečného léta.
Složitost: snadno Kalorie: 324,20 kcal/porce porce: 10 Vaření: 5 hodin Použitý: 0,99 g/0,11 g/79,09DezertPrázdnýINGREDIENCE NA 10 PORCÍ1 kg meruněk 800 g cukru 150 ml pitné vody 1 polévková lžíce. l. citronová šťáva Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Meruňky roztřiďte (budete potřebovat pouze pevné, ne přezrálé ovoce), opláchněte pod studenou vodou a osušte na papírové utěrce. Opatrně rozdělte na dva plátky, odstraňte semínka.
Krok 2
Odstraňte jádra ze semínek způsobem, který vám vyhovuje – louskáčkem (lidově louskáček) nebo kladivem. Umyjte jádra, abyste odstranili úlomky skořápky a osušte.
Krok 3
V hrnci se silným dnem na mírném ohni rozpustíme ve vodě cukr, přidáme citronovou šťávu a za stálého míchání přivedeme k varu. Sirup povařte 5 minut. Ve velké míse smíchejte půlky meruněk a jádra, zalijte je vroucím sirupem a nechte 1 hodinu stát.
Krok 4
Sirup nalijte zpět do pánve, přiveďte k varu a vraťte do mísy s meruňkami. Nechte opět hodinu vychladnout. Opakujte akci ještě dvakrát, jen naposledy nevychlaďte, ale horkou marmeládu ihned nalijte do sterilizovaných sklenic, zašroubujte víčka a nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě. Skladujte obrobek na chladném a tmavém místě.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Abyste zajistili, že váš meruňkový džem v plátcích s peckami bude rovnoměrně rozmístěn ve sklenicích, nejprve pomocí děrované lžíce urovnejte půlky meruněk a jádra a poté nalijte sirup nahoru.
MIMOCHODEM
U tohoto meruňkového džemu s peckami lze část cukru nahradit jakýmkoli lahodným medem. To by mělo být provedeno podle vzorce – 1 polévková lžíce. l. med se rovná 2 polévkovým lžícím. l. Sahara.