Site icon Wellness Way Česká republika

Osvežující okurky s koprem v pikantní slané lázni: sklenice radosti

K receptu

Recept na rychlé lehce nasolené okurky je prostě ideální pro horká léta, kdy nechcete trávit hodinu nebo dvě navíc v kuchyni, zvláště u sporáku. Všechno je zde extrémně jednoduché! Solanka je připravena asi za deset minut (stačí vařit vodu a pak v ní rozpustit sůl). Sundáme z plotny a počkáme, až vychladne. Během této doby si připravíme kopr, voňavé listy křenu, třešně, rybíz, česnek a feferonku. Poté je společně s okurkami vložíme do pánve nebo zavařovací sklenice, zalijeme lákem a počkáme, ne příliš dlouho. Pokud si například ráno připravíte rychlé lehce nasolené okurky, budou už hotové k večeři. Podáváme s vařeným bramborem nebo je doplníme smaženým masem. Bude se to líbit všem!

Složitost: snadno Kalorie: 396,42 kcal/porce porce: 1 Vaření: 30 min Přidat. čas: 5 hodin Použitý: 21,64 g/8,14 g/62,52VařeníVečeřeVečeřeSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíPiknikINGREDIENCE NA 1 PORCIokurky – 1,5 kg pitná voda – 1,5 l hrubá sůl – 3 polévkové lžíce. l. s malým kopečkem česnek – 5–7 stroužků kopr – 70 listů křenu, třešně, rybízu – podle chuti hořký pepř – 1 lusk hořčičné semínko – 2–3 polévkové lžíce. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si okurky. Důkladně je omyjte kartáčem pod studenou tekoucí vodou. Poté přendejte do velké mísy. Zalijte studenou vodou (tak, aby byly plody zakryté) a nechte alespoň 3 hodiny při pokojové teplotě.

Krok 2

Připravte si lák na rychlé lehce osolené okurky. Nalijte pitnou vodu do pánve. Umístěte na sporák, zapněte vysoký oheň a přiveďte k varu. Přidejte sůl a promíchejte. Necháme vychladnout.

Krok 3

Česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. Kopr, stejně jako listy křenu, třešní a rybízu důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Kopr nasekáme nahrubo. Feferonku nakrájíme nadrobno, odstraníme semínka.

Krok 4

Dno velké smaltované pánve vyložte listy křenu, třešní a rybízu. Nahoru položte připravené okurky. Posypeme nasekaným koprem, česnekem, pepřem a hořčičným semínkem. V případě potřeby přidejte jednu nebo více vrstev.

Krok 5

Okurky a koření v hrnci zalijte teplým nálevem. Necháme úplně vychladnout a dáme do lednice. Nechte působit několik hodin (je možné i přes noc). Během této doby okurky lehce osolí.

Krok 6

Rychlé, lehce nasolené okurky by se měly sníst okamžitě: nelze je skladovat ve sklenicích po dlouhou dobu. Pamatujte, že čím déle jsou plody ve slaném nálevu, tím jsou slanější.

UŽITEČNÉ RADY

Pokud je mezi malými okurkami (pro tento recept ideální!) více velkých, nakrájejte je na půlky nebo alespoň nakrájejte. Takto budou lépe nasycené solným roztokem a budou velmi chutné.

MIMOCHODEM

Proč namáčet okurky před nakládáním do studené vody? Aby byly silné a křupavé! Pokud si přejete, zkuste připravit rychlé lehce nasolené okurky s namáčením nebo bez namáčení: výsledek vás přesvědčí o nutnosti předběžného kroku. Lehce osolené okurky lze okamžitě vyrobit ve sklenici, hrnce zabere spoustu místa, dvoulitrová sklenice je vhodná pro skladování v lednici.

Exit mobile version