K receptu
Slaná rajčata se na zimu rozhodně vyplatí připravit: to je právě případ, kdy se vám pár hodin strávených v létě stonásobně vrátí. Jen si představte, jak hezké bude otevřít takovou sklenici na Nový rok, Vánoce nebo jen tak, bez důvodu! Vůně, chuť, krásný vzhled – rajčata podle tohoto receptu sluší každému. Je také hezké, že změnou složení greenů získáte úplně jiné výsledky. Zkuste experimentovat: připravte si na zimu několik konzerv se solenými rajčaty, do každé vložte jeden druh bylinky (koriandr, máta, bazalka, tymián) a poté uspořádejte srovnávací ochutnávku. Uvidíte: bude to velmi zajímavé!
Složitost: průměrný Kalorie: 55,47 kcal/porce porce: 1 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 2,23 g/0,65 g/11,11PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCIstředně velká rajčata – 2,5–3 kg česnek – 4 stroužky zralý kopr s květenstvím a semeny – 2 ks listy rybízu – 5 ks dubové listy – 10 ks velký list křenu – 1 ks bylinky – 20 g zrnek černého pepře – 10 ks hrášek z nového koření – 10 ks hřebíček – 3-5 pupenů cukr – 2,5 polévkové lžíce. l hrubá sůl – 1,5 lžíce. l.kyselina citronová – na špičce nože Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si ingredience na výrobu solených rajčat na zimu. Dubové, třešňové, rybízové a křenové listy, kopr a kořeněné bylinky důkladně omyjte a osušte a rozložte na papírovou utěrku. .
Krok 2
Česnek oloupeme. Pokud jsou stroužky příliš velké, překrojte je napůl. Rajčata pečlivě omyjte a osušte papírovou utěrkou. Sterilizujte sklenici jakýmkoli způsobem a nechte ji vyschnout
Krok 3
Do nádoby připravené na nakládání rajčat dejte třešňové, dubové a rybízové listy, bylinky, veškeré koření, česnek a samotné ovoce tak, abyste získali tři vrstvy bylinek: na dně, uprostřed a na okraji nádoby. .
Krok 4
Sklenici rajčat a koření dejte do misky a naplňte ji vařící vodou až nahoru (pokud trochu přeteče, nebojte se). Nechte působit 10–15 minut.
Krok 5
Opatrně nalijte solanku do pánve. K tomu můžete použít speciální plastové víko s otvory nebo tekutinu přecedit tak, že horní část nádoby na rajčata jednoduše překryjete dvojitou vrstvou gázy.
Krok 6
Do vody přidejte sůl a cukr a přiveďte k varu. Sklenici rajčat a koření posypeme kyselinou citronovou a ihned do ní nalijeme horký lák. Srolujte víko a otočte. Necháme vychladnout.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Báječná autorka časopisu Gastronom Irina a její matka Valentina vyrábí tato rajčata již mnoho let. Kromě výborné chuti potěší i to, že ani v jejich příšerně horkém bytě a dokonce ani na horních poličkách se konzervy rajčat nikdy nenafoukly, nezkazily… obecně v žádném případě nezklamaly.
UŽITEČNÉ RADY
Mějte na paměti, že solená rajčata podle tohoto receptu budou připravena k podávání až po měsíci a půl. Právě po této době budou důkladně prosolené a nasycené všemi vůněmi.
MIMOCHODEM
Takto solená rajčata jsou dokonale zachována nejen během zimy, ale také mnohem déle. Uchovávejte je na tmavém, suchém a chladném místě (není třeba chladit).