K receptu
Rajčata připravená podle italské receptury lze podávat jako samostatný předkrm.
Složitost: snadno porce: 1 Vaření: 5 hodinTroubaKonzervováníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCI2 kg švestkových rajčat 3 snítky rozmarýnu 1 hlavička česneku 2 snítky tymiánu extra panenský olivový olej červený vinný ocet sůl, čerstvě mletý černý pepř Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Vyložte pracovní plochu papírovými utěrkami. Rajčata podélně rozpůlte a ostrou lžící odstraňte jádřinec spolu s tekutinou (tady není potřeba, přidejte ji do tykvového kaviáru). Vnitřek rajčat lehce osolíme. Otočte je řeznou stranou dolů na ručníky. Nechte působit 30–40 minut. – nechte vytéci přebytečnou tekutinu.
Krok 2
Předehřejte troubu na 120°C vyložte 2 plechy pečicím papírem. Umístěte rajčata řeznou stranou nahoru.
Krok 3
Z rozmarýnu a tymiánu odstraňte stonky. Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky.
Krok 4
Do každé poloviny rajčete vložte plátek česneku. Posypeme tymiánem a rozmarýnem. Každé rajče pokapejte olivovým olejem.
Krok 5
Vložte plechy do trouby. Pod dvířka trouby položte hadřík, aby mohl odtékat kondenzát. Po 2 hodinách vyjměte plechy na pečení a rajčata obraťte. Vařte další 1-3 hodiny, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Krok 6
Vypněte troubu a nechte rajčata úplně vychladnout. Poté rajčata vložte do sterilizované sklenice, zalijte octem a olivovým olejem. Zakryjte a uložte do lednice.