Sterilizace není nutná: Recept na pikantní nakládaný česnek

K receptu

Nakládané stroužky česneku lze připravit bez sterilizace. Naučíme vás, jak zajistit, aby bylo možné přípravek bezpečně skladovat celou zimu. K tomu stroužky oloupaného česneku zalijeme vařící marinádou s octem a ihned uzavřeme víčky. Díky této kyselině bude skladována po dobu jednoho roku. Česnek je lepší zavřít do malých skleniček, jak se říká, jen na jednou. Otevřená sklenice by měla být spotřebována co nejrychleji. Můžete podávat s prvními chody. Je zvláště dobrý s borščem a kharcho. Lze jej použít k přípravě omáček a dipů, k vaření želé a také přidávat při dušení masa nebo drůbeže.

Složitost: snadno Kalorie: 85,31 kcal/porce porce: 2 Vaření: 40 min Použitý: 2,79 g/0,48 g/17,87PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 2 PORCEčesnek – 400 gukrop – 4 snítky tymiánu – 2 snítky bobkový list – 2 ks.Na marinádupitná voda – 1 tymián – 3 g mletého zázvoru – 3 gkhmeli-suneli – 5 g soli – 40 g mletého černého pepře – 5 g stolního octa 9 % – 50 ml cukru – 50 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte všechny ingredience na výrobu nakládaného česneku, aniž byste stroužky sterilizovali. Česnek oloupeme a rozdělíme na stroužky. Vložte ji do nádoby a opláchněte.

Krok 2

Pokud se česnek obtížně loupe, naplňte jej studenou vodou a nechte 30 minut působit. Poté vodu slijte. Slupku lze snadno odstranit nožem.

Krok 3

Připravte si zeleninu. Tymián a kopr důkladně opláchněte tekoucí vodou a poté osušte papírovou utěrkou. Odstraňte tuhé stonky a poškozené listy.

Krok 4

Vložte česnek do hluboké misky nebo pánve a zalijte vroucí vodou. Nechte v páře 10 minut. Poté vodu opatrně slijte. Ochlaďte česnek.

Krok 5

Připravte si sterilizované sklenice a víčka. Do každého vložte snítku tymiánu a kopru a bobkový list. Volně rozložte stroužky česneku.

Krok 6

Připravte si marinádu. Nalijte vodu do hrnce. Přidejte tymián, mletý zázvor, sůl, mletý černý pepř, slunečnicový chmel, cukr a ocet. Přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty.

Krok 7

Vařící marinádu nalijte do sklenic až po okraj a uzavřete víčky. Otočte, zabalte do přikrývky a nechte jeden den, dokud úplně nevychladne. Poté skladujte na tmavém místě.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pro přípravu nakládaného česneku bez sterilizace stroužků je nejlepší použít mladou zeleninu. Je šťavnatější a vrchní vrstva se mnohem snadněji čistí.

MIMOCHODEM

Místo stolního octa můžete použít jablečný ocet. Je mnohem zdravější a příjemně voní. Na 1 litr marinády budete potřebovat asi 1,5 polévkové lžíce (cca 30 ml).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: