K receptu
Morušková marmeláda je nejen chutná, ale také velmi zdravá příprava na zimu. „Královské bobule“, jak se moruším někdy říká, má obrovské množství léčivých vlastností. Obsahuje silnou dávku vitamínu C a vitamínu A a je přirozeným antioxidantem. Moruška je navíc proslulá vysokým obsahem železa. Tato žlutooranžová, malině podobná bobule se také nazývá bažinná ambra. Sezóna morušky je velmi krátká – doslova pár týdnů v červenci a srpnu a její sběr není vůbec snadný, protože roste v bažinatých oblastech a každá rostlina produkuje pouze jednu bobule. Proto nejsou moruška levné. V receptu vám řekneme, jak vyrobit moruška džem, který se v zimě stane skutečnou ochranou proti nachlazení.
Složitost: průměrný Kalorie: 64,55 kcal/porce porce: 4 Vaření: 30 min Přidat. čas: 3 hodiny Použitý: 0,12 g/0,00 g/16,59DezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcemoruška – 1 kg cukr – 1 kg Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Morušky dejte do mísy nebo velkého kastrolu a zasypte je cukrem. Jemně protřepejte, aby se cukr rovnoměrně rozprostřel.
Krok 2
Umístěte na střední teplotu a přiveďte k varu, přičemž nádobou pravidelně protřepávejte ze strany na stranu. Není třeba míchat: bobule se mohou pohmoždit. Jakmile se marmeláda uvaří, vypněte ji a vychladněte.
Krok 3
Džem přiveďte k varu a poté ještě dvakrát zchlaďte. Zavařeninu dejte do sklenic a navrch položte kousek gázy namočené ve vodce – marmeláda se tak déle nezkazí.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Morušový džem můžete dochutit tyčinkou skořice, snítkou tymiánu nebo levandule.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud nemáte rádi příliš sladké chutě, džem lze vyrobit s menším množstvím cukru. V takovém případě skladujte hotový džem v lednici.
MIMOCHODEM
Na 100 g: bílkoviny 0,45 g (0,56 % denní hodnoty) • tuky 0,17 g (0,19 %) • sacharidy 57,91 g (34,47 %) • kcal 228,42 (12,69 %) • sodík 7,89 mg (0,54 %) • cukry celkem (54,45 g) 108,90 %) • EFA 0,00 g (0,00 %) • vláknina 1,00 g (3,33 %)