Zimní kouzlo: Konzervovaný květák s rajčaty

K receptu

Vaření květáku s rajčaty na zimu je velmi zajímavý nápad, protože taková kombinace se při konzervování používá velmi zřídka. A to je podle nás úplně marné! Květenství nakládaného zelí ve společnosti cherry rajčátek a papriky je výborným předkrmem, který byste se nestyděli podávat na sváteční stůl, je tak chutné a na pohled atraktivní. Tento přípravek se skladuje stejně jako všechny podobné: na suchém a tmavém místě. Chcete více spolehlivosti? Umístěte uzavřené sklenice s nakládaným květákem do lednice!

Složitost: snadno Kalorie: 46,80 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina 30 minut Použitý: 2,58 g/0,63 g/8,34PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcekvěták – 1 kg cherry rajčata – 2 kg sladká paprika – 1–2 ks hlavička česneku – 1 ks koprové deštníky – 4 ks bobkový list – 4 ks octová esence 70% – na 1/4 lžičky. na 1 litrovou nádobuNa 1 litr vody:cukr – 2 lžíce. l.sůl – 2 polévkové lžíce. l. hořčičná semena – 1 polévková lžíce. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si ingredience na přípravu. Květák očistíme a zbavíme listů. Rozdělte na malé růžičky a vložte je do cedníku. Opláchněte tekoucí studenou vodou.

Krok 2

Cherry rajčata omyjte a dobře osušte, rozložte je na papírovou utěrku. Lusky sladké papriky omyjeme a nakrájíme na poloviny. Odstraňte membrány a semena. Dužninu nakrájejte na proužky.

Krok 3

Hlavu česneku oloupeme a rozdělíme na stroužky. Každý oloupeme a nakrájíme na plátky nebo plátky. Opláchněte koprové deštníky a osušte je na papírových utěrkách.

Krok 4

Připravte si sklenice na zavařování květáku s cherry rajčaty a paprikou. Důkladně je omyjte jedlou sodou nebo vhodným saponátem.

Krok 5

Sklenice sterilizujte. Je vhodné to udělat v mikrovlnné troubě. Sklenice naplňte vodou do výšky asi 3 cm a vložte je do přístroje. Sterilizujte 2-3 minuty při výkonu 700-800 W. Slijte vodu a nechte sklenice vyschnout.

Krok 6

Česnek, koprové deštníky a bobkový list, rozlámané na 2-3 části, vložte do sklenic.

Krok 7

Přidejte nakrájenou papriku, cherry rajčata a růžičky zelí.

Krok 8

Sklenice se zeleninou a kořením naplňte vroucí vodou až po hrdlo a zakryjte čistými víčky. Nechte působit 20 minut.

Krok 9

Po 20 minutách opatrně slijte vodu do velkého hrnce. Posypte cukrem a solí.

Krok 10

Poté přidejte hořčičná semínka. Přiveďte vodu k varu a vařte 2 minuty.

Krok 11

Nalijte lák do sklenic s květákem, paprikou a rajčaty. Nalijte octovou esenci a sklenice uzavřete víčky.

UŽITEČNÉ RADY

Podle tohoto receptu lze květák připravit nejen s cherry rajčátky, ale i s malými švestkovými rajčaty: jsou dost hutné a masité, takže naložené jsou moc dobré.

MIMOCHODEM

Upozornění: ke konzervaci květáku s rajčaty používáme velmi koncentrovanou octovou esenci, proto ji přidáváme v „lékárnických“ dávkách. Pokud si vezmete běžný stolní ocet, pak každá sklenice bude vyžadovat asi jednu a půl polévkové lžíce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika