Site icon Wellness Way Česká republika

Zimní kouzlo: Meruňkový džem s semínky

K receptu

Představte si zimní ráno, venku je ještě tma a na vašem stole ve váze svítí jasné a neskutečně voňavé slunce. Jaké je tajemství? Je to jednoduché – je to meruňkový džem! A když jsou tyto sladké, medové plody v sezóně, připravme si na zimu tento džem se semínky. Jakou odrůdu meruněk pro tento džem zvolit? Ano, kdokoli! Jde hlavně o to, aby vám chutnala chuť a aby semínko nechutnalo hořce. Můžete zapojit svou fantazii a k ​​meruňkám přidat přírodní med, vanilkový cukr nebo drcené oříšky a zbytek je jen jednoduchá kulinářská kouzla vytvořená vlastníma rukama.

Složitost: snadno Kalorie: 455,20 kcal/porce porce: 10 Vaření: 12 hodin Použitý: 1,17 g/0,13 g/111,40DezertPrázdnýINGREDIENCE NA 10 PORCÍ1300 g meruněk 1 kg cukru Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Meruňky důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a jednotlivé plody roztřiďte. Nebudete potřebovat žádné příliš zralé nebo zkažené. V tomto receptu není potřeba meruňky sušit.

Krok 2

Meruňky rozdělte na měsíčky, odstraňte pecky a dejte je stranou. Plátky můžeme ponechat na poloviny nebo nakrájet na čtvrtiny, džem se pak lépe provaří a bude jednotnější konzistence. Meruňky dejte do misky nebo kastrolu se silným dnem, přidejte cukr a promíchejte. Nechte působit 2 hodiny.

Krok 3

Odstraňte jádra ze semínek pomocí louskáčku (louskáček) nebo kladiva. Někdy s tím pomůže lis na česnek, pokud jej máte výkonný. Jádra důkladně opláchněte.

Krok 4

Meruňky znovu jemně promíchejte; měly by pustit šťávu. Pánev postavte na mírný oheň a za stálého míchání počkejte, až pustí ještě trochu šťávy. Poté mírně zvýšíme teplotu a přivedeme směs k varu. Seberte pěnu, znovu promíchejte, nechte přejít varem, opakujte dvakrát a vypněte oheň. Nechte 3 hodiny při pokojové teplotě.

Krok 5

Po 3 hodinách za opětovného míchání přiveďte směs k varu, přidejte jádra a vypněte oheň. Nechejte chladit alespoň 3 hodiny a proces opakujte. Pokaždé nezapomeňte odstranit pěnu, pokud se objeví.

Krok 6

Počtvrté přiveďte džem k varu a nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete víčky a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Hotový džem skladujte na chladném místě.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Do takového džemu se semeny na zimu, pokud jej připravujete pro dospělé, můžete bezpečně přidat nějaký aromatický alkohol s jasnou chutí, například koňak, brandy, whisky, armaňak atd. Na počet meruněk uvedených v receptu bude stačit 50-70 ml alkoholu.

MIMOCHODEM

Tento džem není tak hustý jako džem, takže odstraněním semínek z něj získáte výbornou impregnaci pro dortové vrstvy. A jádra lze použít na ozdobu nebo je rozdrcená přidat do samotného těsta.

Exit mobile version