K receptu
Višňový džem v čokoládě není jen příprava na zimu, ale opravdu vynikající dezert, který lze podávat na slavnostní stůl. Tento recept byl inspirován myšlenkou klasického Schwarzwaldského dortu, který mnoho lidí miluje. Mysleli jsme si, že hořká čokoláda si může dobře „hrát“ s třešněmi v džemu, a nemýlili jsme se! Výsledkem je taková krása, která prostě nepotřebuje rámování. I když samozřejmě elegantní křišťálová miska na marmeládu a křišťálové rozety na podávání v tomto případě přijdou velmi vhod.
Složitost: průměrný Kalorie: 122,23 kcal/porce porce: 20 Vaření: 1 hodina Použitý: 0,77 g/1,60 g/26,24DezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 20 PORCÍTřešeň 750 gKrystalový cukr 400 gVanilka 2,5 gKakaový prášek 1 polévková lžíce.Hořká čokoláda 70 gCitronová šťáva 30 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si třešně na džem. Plody omyjeme, osušíme na papírové utěrce a otrháme stonky. Pomocí speciálního zařízení odstraňte semena.
Višňový džem v čokoládě ()
Krok 2
Nalijte třešně do smaltované misky nebo široké pánve. Přidejte cukr. Přikryjeme dvakrát přeloženou gázou a necháme asi 4 hodiny odležet, aby plody pustily dostatek šťávy.
Višňový džem v čokoládě ()
Krok 3
Umístěte nádobu s cukrovými třešněmi na střední teplotu. Přiveďte k varu a sejměte pěnu. Přidejte polovinu vanilkového lusku a kakaový prášek. Znovu přiveďte k varu. Vařte 20–30 minut na středním plameni, za občasného sbírání pěny.
Višňový džem v čokoládě ()
Krok 4
Hořkou čokoládu nasekejte nožem na malé kousky. Džem stáhneme z ohně, vlijeme citronovou šťávu, přidáme čokoládu a za míchání necháme zcela rozpustit.
Višňový džem v čokoládě ()
Krok 5
Když třešňová marmeláda úplně vychladne, vložte ji do suchých sterilizovaných sklenic, zakryjte plastovými víčky a uložte do chladničky.
Višňový džem v čokoládě ()
UŽITEČNÉ RADY
Tento džem lze vyrobit i z mraženého ovoce. Faktem je, že třešně dobře snášejí nízké teploty: jejich sametová, vynikající sladkokyselá chuť se jen zintenzivňuje.
MIMOCHODEM
Višňová marmeláda v čokoládě je samozřejmě zcela soběstačná. Může mít ale i praktické využití. Zkuste třeba piškotové vrstvy namáčet takovou marmeládou a její chuť bude naprosto nesrovnatelná.