K receptu
Kdo chce pocítit pravou chuť a vůni gruzínské kuchyně, může vyzkoušet tuto verzi přípravy omáčky satsebeli – s kořením a bylinkami. Khmeli-suneli je směs různých suchých mletých bylin. V sadě bývá mletý koriandr, pískavice řecké seno a imeretský šafrán – to je základ, který lze doplnit dalšími suchými mletými bylinkami. Suneli chmel lze nahradit gruzínskou adjikou, která obvykle již obsahuje pikantní koření. A sama adjika dodá omáčce satsebeli koření.
Složitost: snadno Kalorie: 27,46 kcal/porce porce: 10 Vaření: 1 hodina Použitý: 1,10 g/0,32 g/6,13MixérVařenígruzínská kuchyněOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 10 PORCÍ500 g rajčat 3-4 stroužky česneku 4 snítky koriandru 3-4 snítky petržele 3 snítky kopru 1 červená paprika 1 kapie podle chuti khohmeli-suneliscukr sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Klasickou omáčku satsebeli připravíte tak, že rajčata omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Dávejte pozor, abyste se nespálili.
Krok 2
Protřete přes síto. Sítko by mělo mít jemná oka, aby se semínka nedostala do omáčky. Je lepší vzít dřevěnou lžíci; zaoblený povrch je produktivnější pro tření přes síto.
Krok 3
Udělané těstoviny vraťte do pánve. V mixéru rozmixujte červenou papriku, feferonku, petržel a kopr a přidejte do rajčatové směsi. Vařte 4-5 minut.
Krok 4
Česnek protlačte lisem a přidejte česnek, khmeli-suneli do omáčky a podle chuti sůl. Pokud chcete, můžete přidat špetku cukru. Vařte další 3-4 minuty. Před podáváním vychlaďte.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Takto připravené satsebeli lze připravit na zimu. Chcete-li to provést, přeneste omáčku do sterilizovaných nádob (vhodnější je použít láhve se širokým hrdlem) a pasterizujte.
MIMOCHODEM
Pro přípravu satsebeli je ideální používat nádobí se silným dnem. Kotel je perfektní.