K receptu
Rybízový a malinový džem by se rozhodně měl objevit na stole sebeúctyhodného letního obyvatele. Tyto bobule upřímně milujeme a vždy je pěstujeme na naší zahradě. Jsou stejně chutné, čerstvé i vařené: zavařeniny, džemy a kompoty nikdy nesedí na policích. Jejich tajemství je jednoduché – voňavé bobule nám připomínají léto. Jedí se k palačinkám, palačinkám a tvarohovým koláčům. A chutná i jen tak v misce s horkým čajem! Ukazuje se kouzelné koláče a koláče. Co na to říct, musíte to alespoň jednou vyzkoušet. Co je na našem receptu dobrého? Když ho jíte, máte pocit, jako byste hodovali na čerstvě natrhaných bobulích přímo z keře – je tak aromatický. Džem totiž nebudeme dlouho vařit: necháme ho doslova 5 minut povařit a rozdělíme do sklenic!
Složitost: snadno Kalorie: 232,75 kcal/porce porce: 12 Vaření: 1 hodina Použitý: 0,67 g/0,34 g/55,70DezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 12 PORCÍmaliny – 450 g černý rybíz – 450 g cukru – 600 kyseliny glymonové – 4 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Maliny pečlivě roztřiďte a odstraňte všechny zbytky. Pečlivě opláchněte bobule takto: naplňte misku vodou, vložte maliny do cedníku a ponořte je do vody. Zvedněte a nechte okapat.
Krok 2
Také nejprve odstraňte černý rybíz z odpadu: větvičky a listy. Odstraňte zkaženou. Poté důkladně opláchněte pod čistou tekoucí vodou. Všechny bobule položte na ubrousky nebo ručník v jedné vrstvě a osušte.
Krok 3
Vložte bobule do nádoby vhodné na džem a přidejte cukr. Rozruch. Nechte 1-2 hodiny při pokojové teplotě. Měli by dát šťávu.
Krok 4
Nádobu s marmeládou postavte na sporák a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni. Necháme přejít varem. Opatrně odstraňte veškerou pěnu, která se na něm vytvořila.
Krok 5
Pokračujte ve vaření džemu, poté snižte plamen na minimum a za stálého míchání lžící vařte dalších 4–6 minut. Přidejte kyselinu citronovou a míchejte. Vypněte oheň a připravte si sklenice.
Krok 6
Hotový džem rozdělte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčky. Otočte, zabalte do deky a nechte den působit. Poté skladujte na tmavém a chladném místě.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Kyselina citronová pomůže uchovat džem na dlouhou zimu. Ale pokud je to možné, vařte to bez vaření. Budete potřebovat více cukru. Na 1 kg bobulí – 1 kg cukru. Takové přípravky by měly být skladovány pouze v chladničce.
MIMOCHODEM
Pokud potřebujete hustší džem, vařte ho alespoň půl hodiny, případně i déle. Můžete přidat i agar-agar nebo pektin, ale pak dostanete marmeládu, nikoli zavařeniny.