Site icon Wellness Way Česká republika

Exotický džem ze zelených ořechů

K receptu

Bohužel, pouze obyvatelé jižních oblastí naší země budou moci připravit ořechový džem: hlavní složka pokrmu prostě není k dispozici ostatním. Proč? Pojďme si to vysvětlit. Faktem je, že takový džem se vyrábí z nezralých, zelených vlašských ořechů mléčné zralosti, které se například ve středním Rusku téměř nedají koupit. Ale přesto jsme se rozhodli tento recept zveřejnit, byť jen za účelem rozšíření kulinářských obzorů čtenářů. No a ti, pro které zelené vlašské ořechy nejsou exotické, se mohou snadno pustit do práce. Samozřejmě, že taková pochoutka zabere spoustu času, ale rozhodně to stojí za to! Kromě gastronomického požitku může ořechová marmeláda přinést tělu skutečné výhody: používá se jako pomůcka při léčbě onemocnění dýchacího a kardiovaskulárního systému.

Složitost: průměrný Kalorie: 220,87 kcal/porce porce: 2 Vaření: 2 hodiny 30 minut Přidat. čas: 96 hod Použitý: 2,33 g/9,92 g/31,49VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCEzelené vlašské ořechy – 1 kg cukru – 2 kg pitné vody – 800 ml šťávy 2 citrony poupata hřebíčku – 10 ks tyčinky skořice – 2 ks.Pro vápennou vodu:hašené vápno – 500 g voda – 5 l Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si vlašské ořechy. Omyjte je a oloupejte zelenou slupku. Umístěte do velkého hrnce nebo mísy, přidejte studenou vodu, aby byly ořechy zcela pokryty, a nechte 2 dny. Voda se musí měnit 3-4krát denně.

Krok 2

Připravte si vápennou vodu. Hašené vápno rozpusťte ve studené vodě, roztok důkladně promíchejte a nechte 3 hodiny působit. Poté opatrně přefiltrujte vápennou vodu, nalijte ji na ořechy a nechte den odležet.

Krok 3

Vypusťte vápennou vodu z ořechů a důkladně je opláchněte. Každý ze všech stran propíchejte silnou jehlou nebo vidličkou. Naplňte běžnou studenou vodou a nechte dva dny.

Krok 4

Po uplynutí této doby dejte v hrnci vařit 500 ml vody. Namočte do ní ořechy a nechte 10 minut působit. Poté sceďte v cedníku a nechte vodu odtéct. Nechte okapat na papírových utěrkách a nechte oschnout.

Krok 5

Připravte si marmeládový sirup. Nasypte cukr do hrnce a zalijte pitnou vodou. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Odstraňte z tepla. Přidejte ořechy, koření a citronovou šťávu.

Krok 6

Přiveďte k varu a nechte jeden den. Toto opakujte třikrát. Ořechy naposledy uvařte, dokud nezměknou. Zelený ořechový džem rozdělte do suchých sterilizovaných sklenic a uzavřete.

UŽITEČNÉ RADY

Džem ze zeleného ořechu může být vyroben z čokolády, pokud do sirupu přidáte 100 g kakaového prášku deset až patnáct minut předtím, než je hotový. Ukáže se to neobvyklé a velmi chutné!

MIMOCHODEM

Proč máčet vlašské ořechy ve vápenné vodě? Abychom z nich odstranili hořkost! Není třeba se obávat použití „chemie“: hašené vápno, tedy oxid vápenatý, je absolutně zdravotně nezávadné. Navíc po namočení v tomto roztoku jsou ořechy namočené a podrobeny tepelnému zpracování. Hašené vápno koupíte ve stavebnictví.

Exit mobile version