Exotický gruzínský salát s krásou vlašských ořechů

K receptu

Gruzínský salát s vlašskými ořechy je klasikou žánru. Nezbytně je přítomen na nabídce většiny gruzínských restaurací a samozřejmě každá gruzínská hospodyňka ví, jak ji vařit. Podle originální receptury šéfkuchaře restaurace Kazbek Mamiya Jojua si tento lahodný zeleninový předkrm snadno připravíte i vy. Tajemství samozřejmě není jen ve vlašských ořechách, ale také ve skutečně gruzínském koření. Utskho-suneli je modrá pískavice řecké seno a imeretský šafrán, kterému se v Gruzii říká „žlutá květina“, jsou sušené lístky měsíčku lékařského. Důležitá je samozřejmě i samotná zelenina na salát: okurky by měly být mladé, s drobnými semínky, rajčata zralá a aromatická. Tento zeleninový salát se skvěle hodí k masu, rybám a vařeným bramborám.

Složitost: snadno Kalorie: 267,46 kcal/porce porce: 4 Vaření: 20 min Použitý: 5,78 g/23,63 g/11,89Žádná tepelná úpravagruzínská kuchyněVečeřeVečeřeSalátVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porceRajčata 300 gokurky 300 gPetržel 10 gČervená bazalka 10 gČervená salátová cibule 60 gHorká zelená paprika 20 gBílý vinný ocet 20 gKakheti slunečnicový olej 30 gVlašské ořechy 100 gUtskho-suneli 4 gImereti šafrán 4 gSůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Rajčata nakrájejte na polovinu, odstraňte husté části ze strany stonku. Rajčata nakrájíme na plátky. Okurky oloupeme a nakrájíme na plátky silné 7–10 mm. Vložte do salátové mísy.

Gruzínský salát s vlašskými ořechy ()

Krok 2

Zkontrolujte vyloupané vlašské ořechy, zda nemají přepážky. Část ořechů si necháme na ozdobu. Zbytek rozdrťte v hmoždíři a rozdrťte na jemnou strouhanku. Další možnost: Ořechy vložte do plastového sáčku, zabalte do kuchyňské utěrky a paličkou na maso nebo válečkem ořechy rozdrťte.

Gruzínský salát s vlašskými ořechy
Gruzínský salát s vlašskými ořechy ()

Krok 3

Červenou salátovou cibuli nakrájíme na tenká kolečka nebo půlkolečka. Nakrájejte pálivou zelenou papriku. Nasekejte petržel a lístky bazalky natrhejte na velké kousky. Přendejte také do salátové mísy.

Gruzínský salát s vlašskými ořechy
Gruzínský salát s vlašskými ořechy ()

Krok 4

Smíchejte drcené ořechy s imeretským šafránem a utskho-suneli. Směs nalijte do salátu. Gruzínský salát dochutíme bílým vinným octem a kachetským olejem, podle chuti osolíme. Promícháme a podáváme ozdobené lístky bazalky a půlkami ořechů.

Gruzínský salát s vlašskými ořechy
Gruzínský salát s vlašskými ořechy ()

Krok 5

MIMOCHODEM

Kakheti olej je hustý slunečnicový olej syté barvy a výrazné chuti. Místo toho můžete použít farmářský nerafinovaný slunečnicový olej s jasným aroma.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Tato autorská verze receptu na gruzínský salát neobsahuje česnek. Ale v tradiční verzi ano. Z vlašských ořechů s česnekem si můžete připravit zálivkovou omáčku: ořechy rozdrťte na pastu spolu s několika hřebíčky, přidejte koření, ocet a trochu vody, dokud nebudou konzistence zakysané smetany. Salát dochutíme omáčkou a navrch posypeme nasekanými ořechy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika