Exotický mix hrušky a švestek: Kompot s lákavou chutí

K receptu

Hruškovo-švestkový kompot se rozhodně vyplatí připravit na zimu, zvláště pokud vás dača potěšila bohatou úrodou těchto plodů. Nápoj je aromatický, s příjemnou sladkokyselou chutí. Uvidíte: v chladném období si nejednou poděkujete za své letní úsilí! Navíc hruškový a švestkový kompot nezpůsobí žádné zvláštní potíže a uvedení receptu do života nezpůsobí problémy ani začátečníkům. Švestky a hrušky jen krátce povaříme, připravíme sirup, přelijeme jím ovoce umístěné ve sklenici a srolujeme. Zkuste to: je to opravdu velmi jednoduché!

Složitost: snadno Kalorie: 89,07 kcal/porce porce: 3 Vaření: 25 min Použitý: 0,24 g/0,13 g/22,24PrázdnýPitíINGREDIENCE NA 3 PORCEhrušky – 350 g švestek – 250 g pitné vody – 3 l cukru – 250 kyseliny glymonové – 1/2 lžičky. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si sklenici na kompot. Důkladně ji omyjte jedlou sodou. Poté sterilizujte jakýmkoliv vhodným způsobem. Umyjte víko a vařte pět minut. Nechte sklenici a víko uschnout.

Krok 2

Hrušky a švestky omyjte tekoucí vodou a dobře osušte papírovými utěrkami. Hrušky nakrájejte na půlky a zbavte jádřinců. Dužinu nakrájejte na velké plátky.

Krok 3

Švestky nakrájejte na půlky a odstraňte pecky. Nalijte pitnou vodu do hrnce a přiveďte k varu. Vložte švestky do cedníku nebo velkého kovového síta. Umístěte na 3 minuty do hrnce s vroucí vodou. Vyjměte a přesuňte švestky do sklenice.

Krok 4

Hrušky přidejte do hrnce s vodou, ve které se blanšírovaly švestky. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Vodu sceďte přes sítko do čistého kastrůlku. Vložte hrušky do sklenice se švestkami.

Krok 5

Do pánve s přecezenou ovocnou vodou přidejte cukr. Přiveďte k varu a vařte sirup 5 minut. Rozpusťte v něm kyselinu citronovou. Ovoce ve sklenici opatrně přelijte sirupem a uzavřete. Otočte a nechte úplně vychladnout.

UŽITEČNÉ RADY

Hruškový a švestkový kompot by měl být skladován na suchém a tmavém místě. Pokud jste ovoce dobře zpracovali a sklenici s víčkem pečlivě sterilizovali, bude se obrobek cítit skvěle i při pokojové teplotě.

MIMOCHODEM

Podle tohoto receptu připravíte kompot nejen ze švestek. Klidně použijte i jiné kombinace, jako jsou hrušky a meruňky, jablka a trnka, broskve, jablka a hrušky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika