K receptu
Salát s mušlemi, olivami a rajčaty lze připravit, když chcete něco exotického. I když po pravdě, slávky už pro nás dávno nejsou něčím výjimečným. Dají se koupit téměř v každém supermarketu za rozumnou částku. Kdo jako první přišel s myšlenkou jíst měkkýše? Byly známy před více než 70 tisíci lety. Dokonce i staří Římané rádi vařili mořské plody. A nyní se podávají v drahých restauracích (i když Francouzi mušlem pohrdavě říkají „ústřice pro chudé“). Korýši obsahují minimum kalorií a sacharidů a jsou bohaté na bílkoviny, aminokyseliny a další živiny. Slávky se přidávají do polévek, paelly, pizzy a rizota. Také se smaží, vaří, peče, dusí, solí, udí a marinuje. Oblíbené jsou především marinované mušle. Výborně se přidávají do salátů a kombinují s čerstvou zeleninou.
Složitost: snadno Kalorie: 207,78 kcal/porce porce: 4 Vaření: 15 min Použitý: 4,68 g/17,13 g/9,28SalátINGREDIENCE NA 4 porce150 g ledového salátu 150 g zelených oliv 1 červená cibule 1 rajče 200 g nakládaných mušlí 3 polévkové lžíce. l. olivový olej 1 polévková lžíce. l. jablečný ocet čerstvě mletý černý pepř sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Nakrájejte ledový salát. Zelené olivy nakrájejte na tenké plátky. Červenou cibuli nakrájíme na půlkolečka. Nakrájejte rajče na střední kousky.
Krok 2
Ve velké salátové míse smíchejte led, olivy, cibuli a rajčata, přidejte nakládané mušle.
Krok 3
Na dresink smíchejte 3 polévkové lžíce. l. olivový olej, 1 polévková lžíce. l. jablečný ocet, sůl a čerstvě mletý černý pepř a promíchejte. Nalijte na salát a jemně promíchejte.
UŽITEČNÉ RADY
Místo mušlí můžete do salátu dát 200 g tuňáka konzervovaného ve vlastní šťávě.
MIMOCHODEM
Na 100 g: bílkoviny 7,01 g (8,76 % denní hodnoty) • tuky 9,56 g (10,62 %) • sacharidy 5,00 g (2,97 %) • kcal 132,55 (7,36 %) • sodík 514,19 mg (35,46 %) • cukry celkem 1,23 g 2,46 %) • EFA 1,37 g (6,85 %) • vláknina 1,00 g (3,33 %)