Site icon Wellness Way Česká republika

Exotický Salát z Bombaje

K receptu

Bombajský lilek a rajčatový salát překvapivě nemá nic společného s indickou kuchyní. A do města Bombaj, které se až do roku 1995 jmenovalo Bombaj, resp. Tajemný název zřejmě vznikl v kuchyni nějaké restaurace, jako mnoho dalších podobných jmen. V každém případě je myšlenka tohoto lehkého a zároveň uspokojivého salátu s komplexním dresinkem v panasijském stylu inspirována teplým jihovýchodním větrem. Základem tohoto lahodného salátu jsou osmažené kousky lilku, zlaté a lahodně křupavé. Skvěle se k nim hodí zralá šťavnatá rajčata. Do našeho receptu jsme zařadili římský salát, ale můžete ho nahradit špenátem nebo rukolou. Nebo to úplně odstranit. Určitě byste ale měli nechat koriandr a sezamová semínka.

Složitost: průměrný Kalorie: 575,54 kcal/porce porce: 4 Vaření: 40 min Přidat. čas: 20 min Použitý: 3,17 g/54,29 g/18,40VečeřeVečeřeSalátVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porceLilek 250 gRajčata 250 gŘímský salát 15 gČerstvý koriandr 10 gKukuřičný škrob 40 gCibule 50 gSůl 1 lžičkaPro tankování:Sójová omáčka 1 polévková lžíce.Sladkokyselá omáčka 1 polévková lžíce.Česnek 1 hřebíčekSezamový olej 2 lžičkyCitronová šťáva 1 lžičkaSezamová semínka 1 polévková lžíce.Pro hluboké smažení:Rostlinný olej 200 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Lilek oloupejte pomocí škrabky na zeleninu. V zásadě to není nutné, pokud je kůže jemná, ale v běžných „modrých“ je obvykle hořká. Lilek nakrájejte na „čtvrtky“ silné alespoň 1 cm nebo na kostky o straně 1,5–2 cm.


Bombajský salát ()

Krok 2

Kousky lilku v misce posypte solí a nechte asi 20 minut, dokud nepustí šťávu. Pokud to neuděláte, lilky při smažení naberou příliš mnoho oleje.


Bombajský salát ()

Krok 3

Zatímco se lilky usazují, zpracujte zbývající ingredience. Připravte dresink. V hrnku smícháme sójové a sladkokyselé omáčky, sezamový olej, prolisovaný česnek a citronovou šťávu. Dobře promíchejte.


Bombajský salát ()

Krok 4

Cibuli nakrájíme na tenké půlkroužky. Rajčata – kousky stejné velikosti jako lilky. Listy římského salátu opláchněte a osušte papírovými utěrkami. Roztrhat na kousky. Zelený koriandr nasekáme nadrobno.


Bombajský salát ()

Krok 5

Kousky lilku opláchněte ve vodě a osušte ubrousky. Nalijte škrob do suché misky a vložte do ní kousky lilku. Míchejte, dokud nejsou všechny kousky rovnoměrně potaženy škrobem. Vložte je do síta a setřeste přebytečný škrob.


Bombajský salát ()

Krok 6

V malém hrnci nebo kastrolu rozehřejte olej na hluboké smažení. Smažte kousky lilku do křupava a zlatohnědé, 3-4 minuty. Odstraňte děrovanou lžící na papírové ubrousky.


Bombajský salát ()

Krok 7

Do salátové mísy dejte osmažené kousky lilku, rajčata, římský salát a nasekaný koriandr. Salát přelijeme dresinkem a promícháme. Navrch nasypte sezamová semínka. Užijte si to.


Bombajský salát ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Bombay lilkový salátový dresing lze upravit podle vaší chuti. Vyloučením sladkokyselé omáčky můžete přidat kapku medu, balzamikový ocet nebo omáčku, worcesterskou omáčku, zrnitou hořčici.

MIMOCHODEM

Sýr feta nebo sýr feta funguje dobře jako další přísada do salátu z Bombay lilku. Pro poměry uvedené v receptu bude stačit vzít 70–80 g tohoto sýra.

Exit mobile version