Francouzská kulinářská symfonie: Maso s rajčaty a sýrem

K receptu

Tento recept na francouzské maso s rajčaty a sýrem se liší od „lidového“ receptu, podle kterého se přísady před pečením polévají zakysanou smetanou nebo dokonce majonézou. A pokud jste nikdy nic takového sami nevařili, pravděpodobně jste o tomto pokrmu slyšeli. V tomto případě se k náplni používá bešamelová omáčka a to je mimochodem to, co dělá toto horké jídlo podobné tomu, co ve skutečnosti existuje v samotné Francii. Těžko říct, zda maso doplňují rajčata. Ale není pochyb o tom, že bešamel okamžitě posouvá pokrm na vyšší gastronomickou úroveň!

Složitost: obtížný porce: 4 Vaření: 1 hodinaHlavní chodVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porce4 hovězí kotlety po 150 g 2 rajčata 2 střední cibule 120 g strouhaného sýra olivový olej, sůl, čerstvě mletý černý pepřNa omáčku30 g másla 1 polévková lžíce. l. mouka 1 sklenice mléka nebo smetany 10% tuku špetka mletého muškátového oříšku sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte francouzskou masovou omáčku. V hrnci na středním plameni rozpustíme máslo. Přidáme mouku a za stálého míchání stěrkou opékáme 3 minuty. Vznikne vám bílá hustá hmota.

Krok 2

Za stálého míchání omáčku přilévejte tenkým proudem studené mléko. Omáčku důkladně promíchejte metličkou, abyste odstranili případné hrudky. Omáčku přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 5 minut do zhoustnutí. Omáčku osolíme a dochutíme muškátovým oříškem.

Krok 3

Troubu předehřejte na 180°C. Keramický pekáč vymažte olivovým olejem. Můžete použít i ohnivzdornou skleněnou nebo kovovou formu.

Krok 4

Hovězí řízky omyjeme a osušíme. pak každý kus zakryjte potravinářskou fólií nebo pergamenem a vyšleháte na tloušťku 6-7 mm. Dochuťte solí a pepřem ze všech stran.

Krok 5

Na pánvi rozehřejte olivový olej na vysokou teplotu a maso na něm opékejte 2 minuty. na každé straně do zlatova. Dávejte pozor, abyste kotlety nevysušili a zůstaly uvnitř měkké.

Krok 6

Maso přendejte do předem připravené pánve. Pozor: měl by tvořit jednu vrstvu. Pokud to nepůjde, vezměte si větší formu.

Krok 7

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké půlkroužky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce. l. olivový olej, přidejte cibuli a smažte na středním plameni do zlatohněda. Na závěr trochu osolíme a opepříme.

Krok 8

Osmaženou cibuli přendáme k masu na pánvi. Zalijeme předem připravenou teplou nebo studenou bešamelovou omáčkou a povrch trochu uhladíme stěrkou.

Krok 9

Rajčata omyjeme a poté nakrájíme na tenká kolečka. Potřeme na maso v bešamelové omáčce. Přidejte trochu soli a pepře. Rajčata posypeme strouhaným sýrem.

Krok 10

Vložte pánev do trouby a pečte maso po dobu 30 minut, dokud nebude zcela propečené. Sýr by se měl rozpustit a zezlátnout. Maso podávejte na francouzský způsob na stejné pánvi, ve které bylo pečené.

UŽITEČNÉ RADY

Pokud i při intenzivním míchání v bešamelu zůstávají hrudky, přeceďte ho přes jemné síto a hrudky rozetřete stěrkou nebo lžící. Pokud se vám francouzská masová omáčka ukáže jako velmi hustá, vraťte ji na oheň, přidejte pár lžic mléka a znovu přiveďte k varu.

MIMOCHODEM

Francouzská masová omáčka může být připravena předem. Poté horký bešamel nalijte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií, přitlačte k povrchu a nechte vychladnout. Díky tomu se na povrchu nevytvoří kůrka a kvalita omáčky se výrazně zlepší.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika