Kečup pro zimní měsíce připravený v domácích podmínkách

K receptu

Rozhodně se vyplatí připravit si na zimu domácí kečup: je to docela snadné a konečným výsledkem je vynikající omáčka, která se hodí k masu a těstovinám, kuřecímu masu a rýži. Navíc je to naprosto přirozené! Mimochodem, kečup se původně nevyráběl z rajčat, ale z ryb a nazýval se „ge-tsup“. Vynálezci tohoto zázraku byli Číňané. Právě oni omáčkou pohostili anglické námořníky, kteří ji pak přinesli domů. Pokusy o reprodukci něčeho podobného v Británii byly neúspěšné kvůli nedostatku správných přísad. Ale Britové vytvořili úžasnou Worcestershire omáčku, která byla a zůstává velmi žádaná. A když se Evropané rozhodli vyzkoušet rajčata, jednou k nim přidali i toto ovoce. Dopadlo to tak báječně, že postupně zbylé ingredience samy mizely a zrodil se kečup v podobě, kterou zná každý z nás. Brzy začala průmyslová výroba této omáčky, protože její popularita se stala prostě neuvěřitelnou. Ale domácí kečup byl a zůstává mimo konkurenci. Připravme ho na zimu hned teď!

Složitost: snadno porce: 2 Vaření: 3 hodinyMulticookerVečeřeVečeřeOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíPárty, bufetNarozeninynový rokPiknikINGREDIENCE NA 2 PORCE3 kg rajčat 50 g sušených rajčat 4 stroužky česneku 150 ml jablečného octa 70 g cukru 10 pupenů stroužku 1 bobkový list 2 lžičky. mletá sladká paprika 0,5 lžičky. čerstvě mletý bílý pepř 0,3 lžičky. kajenský pepř 0,3 lžičky. strouhaný muškátový oříšek 0,5 lžičky. mleté ​​nové koření 0,5 lžičky. mletá skořice 1,5 lžíce. l. nejodizovaná mořská sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si na zimu suroviny na domácí kečup. Čerstvá rajčata nakrájejte příčně. Vložte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Vroucí vodu slijeme a rajčata propláchneme studenou vodou.

Krok 2

Rajčata oloupeme ostrým nožem a odstraníme základy stonků. Rajčatovou dužinu na kečup nakrájejte na malé kostky a vložte do misky multivarku.

Krok 3

Česnek na domácí kečup oloupeme a nakrájíme. Sušená rajčata nakrájejte na proužky a přidejte je spolu s česnekem do misky multivarku s rajčatovou dužinou.

Krok 4

Vložte hřebíček a bobkový list do malého kousku zdvojené gázy. Vázejte dlouhou silnou nití. Sáček ponořte do rajčatové směsi – volný konec nitě by měl viset přes okraj misky.

Krok 5

Přidejte všechny ostatní ingredience domácího kečupu do misky multivarku a promíchejte stěrkou. Nastavte ji na 90 °C a nastavte čas na 2 hodiny.

Krok 6

Poté sáček vyjměte, obsah misky rozmělněte mixérem, propasírujte sítem a vraťte do misky multivarku. Nastavte teplotu na 110 °C a čas na 25 minut. Vařte s otevřeným víkem! Domácí kečup skladujte ve sterilizovaných lahvích – lze je sterilizovat v pomalém hrnci.

UŽITEČNÉ RADY

Koření a jeho množství v domácím kečupu lze obměňovat podle vaší chuti. Pokud například nejste velkým příznivcem hřebíčku, snižte množství na jedno nebo dvě očka. Máte rádi pikantnější chuť? Zvyšte počet různých druhů paprik!

MIMOCHODEM

Domácí kečup se perfektně skladuje celou zimu a ještě déle v hermeticky uzavřených sterilizovaných lahvích nebo běžných sklenicích. Uchovávejte je na chladném a suchém místě (ne nutně v lednici).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: