K receptu
Melounový a jablečný džem připravený podle našeho receptu se stane vaším oblíbeným dezertem. Voňavé, sladké a s čerstvou houskou – prostě zázrak! Vaření marmelády je navíc jedním ze způsobů, jak si uchovat vitamíny na dlouhou zimu. Jablka se dají koupit v každém ročním období, ale melouny mají krátkou trvanlivost. Ne každé jižní ovoce je vhodné ke sklizni. Vybírejte aromatické s lehce nezralou dužinou. Přivoňte si ke slupce – měla by vydávat příjemnou vůni melounu, nikoli trávy. Klepněte na něj – o zralosti ovoce vám prozradí tupý zvuk. Pokud jde o jablka, měli byste se rozhodnout pro sladkokyselé ovoce, protože meloun je již velmi sladký. Jablková dužnina by měla být hustá a ne volná. Analogicky k tomuto receptu můžete vyrobit džem například ze směsi jablek a dýně. Nebojte se experimentovat!
Složitost: průměrný Kalorie: 884,00 kcal/porce porce: 4 Vaření: 3 hodiny Použitý: 2,70 g/1,95 g/215,47PrázdnýINGREDIENCE NA 4 porce1 kg dužiny sladkého melounu 1,2 kg kyselých zelených jablek 700 g cukru 1–2 g kyseliny citrónové Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Jablka omyjte kartáčem, nakrájejte na čtvrtky, odstraňte semínka. Jablka neloupejte a snažte se vůbec nevykrojit jádřinec (blany i slupka obsahují hodně pektinu, který potřebujeme).
Krok 2
Do velkého kastrolu se silným dnem a těsně přiléhající poklicí nalijte 100 ml vody a přidejte jablka. Na středním plameni přiveďte k varu a za občasného míchání vařte přikryté 30 minut.
Krok 3
Meloun nakrájíme na malé kousky, přidáme k jablkům a dále vaříme bez pokličky, mícháme, dokud jablka a meloun nezměknou.
Krok 4
Jablečno-melounové pyré rozemelte v mixéru a protřete přes síto, abyste se zbavili zbylé jablečné slupky a blan.
Krok 5
Vraťte pyré do pánve, přidejte cukr a kyselinu citronovou, promíchejte a umístěte na střední teplotu. Za stálého míchání stěrkou s dlouhou rukojetí přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum. Vařte za častého míchání (použijte špachtli podél dna, umístěte ji přesně v pravém úhlu) po dobu 2 hodin. Pyré by mělo ztmavnout a zhoustnout.
Krok 6
Hotový džem vložte do sterilizovaných sklenic, zakryjte pergamenem, nechte vychladnout a poté uzavřete sterilizovanými víčky.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Podle tohoto receptu můžete připravit meruňkový džem.
UŽITEČNÉ RADY
Množství kyseliny citronové v tomto džemu závisí na tom, jak jsou jablka kyselá.
MIMOCHODEM
Na 100 g: bílkoviny 0,49 g (0,61 % denní hodnoty) • tuky 0,30 g (0,33 %) • sacharidy 46,06 g (27,42 %) • kcal 180,50 (10,03 %) • sodík 15,41 mg (1,06 %) • cukry celkem (35,07 g) 70,14 %) • EFA 0,07 g (0,35 %) • vláknina 0,41 g (1,37 %)