Site icon Wellness Way Česká republika

Okurkový ráj – Lehce osolené okurky v křišťálové sklenici

K receptu

Lehce solené okurky ve sklenici se připravují rychle a velmi jednoduše – natolik, že se tohoto úkolu zhostí i začínající hospodyňka. Nevyžadují se ani žádné exotické bylinky a koření: pouze listy venkovských keřů a křenu, česnek, pepř, hřebíček a bobkový list. A samotné okurky, samozřejmě! Jen třicet minut práce – a zítra na vás čeká vynikající občerstvení pro všechny příležitosti. Malá rada: lehce nasolené okurky je lepší připravovat v zavařovací sklenici, jak se říká, s přídavkem na mysli – prostě se sní okamžitě!

Složitost: snadno Kalorie: 52,27 kcal/porce porce: 2 Vaření: 30 min Přidat. čas: 24 hodin Použitý: 2,82 g/0,35 g/9,80PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCEokurky – 1,5 kg česnek – 5-6 stroužků třešňové listy – 3 ks listy rybízu – 5-6 ks listy křenu – 1-2 ks kopr – 3 snítky pitná voda – 2,5 nové koření hrášek – 8-10 ks hřebíček – 3-4 bobkový list – 1 ks sůl – 4 polévkové lžíce. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte okurky na nakládání do sklenice. Vybírejte malé, 6–7 cm dlouhé, zdravé, silné plody. Omyjte je tekoucí vodou a dobře je osušte, rozložte je na papírové ručníky.

Krok 2

Oloupejte stroužky česneku. Velké lze rozřezat na poloviny. Listy třešní, rybízu a křenu, stejně jako kopr, omyjte a dobře osušte na papírových utěrkách.

Krok 3

Třílitrovou zavařovací sklenici důkladně umyjte, sterilizujte jakýmkoli Vám známým způsobem a nechte uschnout. Kolmo do ní položte připravené okurky proložené bylinkami a česnekem.

Krok 4

Připravte lák na okurky. Chcete-li to provést, nalijte vodu do pánve. Přidejte sůl, pepř, poupata hřebíčku a bobkový list. Dejte na oheň a přiveďte k varu.

Krok 5

Vroucí lák stáhněte z plotny a ihned nalijte na okurky a bylinky ve sklenici. Udělejte to opatrně, aby nepraskla. Necháme vychladnout při pokojové teplotě. Nechte působit 24 hodin.

Krok 6

Druhý den budou lehce osolené okurky hotové. Před podáváním je třeba je důkladně vychladit (chutná lépe!). Sklenici od okurek proto uzavřete plastovým víčkem a dejte na 2 hodiny do lednice.

UŽITEČNÉ RADY

Sklenice na lehce nasolené okurky lze sterilizovat v mikrovlnné troubě, pokud to velikost zařízení umožňuje. Nejprve důkladně umyjte nádobu. Poté do ní nalijte filtrovanou vodu a položte ji na bok (vodná vrstva je asi 3 cm). Umístěte nádobu do mikrovlnné trouby. Zapněte výkon 650W. Sterilizujte sklenici 2 minuty po varu vody.

MIMOCHODEM

Lehce osolené okurky ve sklenici lze připravit s hřebíčkem i bez něj. Pokud jste ho ještě nikdy nepřidávali do nálevu, zkuste to: plody získají velmi zajímavou chuť.

Exit mobile version