K receptu
Lehce osolené okurky v kastrůlku jsou receptem, který můžete snadno otestovat v létě na dači. Představte si, jak to bude úžasné: ráno sbírejte plody ze zahrady, s láskou vybírejte ty nejsilnější a nejmenší (ne více než 6 cm na délku), sbírejte listy z třešní, rybízu a dubu, odstřihněte elastické stonky estragonu (pokud jakýkoli), kopr a přines všechno toto bohatství do kuchyně. Poté uvařte lák, vlijte všechny ingredience a… počkejte na výsledek. Vůně bude taková, že se vás vaši blízcí budou opakovaně ptát, kdy budou lehce osolené okurky na pánvi hotové. No, čekání nebude dlouhé: 1-3 dny – a můžete je hrdě podávat na stůl k obědu nebo večeři.
Složitost: průměrný porce: 1 Vaření: 2 hodiny 30 minut Přidat. čas: 24 hodinPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCIokurky – 7 kg cukru (na 1 litr vody) – 1 polévková lžíce. l sůl (na 1 litr vody) – 2 polévkové lžíce. l. listy třešně – 6 ks listy dubu – 7 ks kopr – 6 snítek estragon – 4 snítky česneku – 2 středně velké hlavy zelený pepř – 3 polévkové lžíce. l kořen křenu – 80 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte okurky na nakládání. Omyjte je a namočte je na 5 hodin do studené vody. Poté vodu slijte (nebudete ji potřebovat). Každý plod ořízněte z obou konců.
Krok 2
Vložte okurky do jakékoli čisté nádoby na nakládání (může to být smaltovaná pánev nebo umyvadlo) a zalijte pitnou vodou tak, aby zcela pokryla všechny plody.
Krok 3
Po změření vody tímto způsobem ji nalijte do pánve. Přidejte cukr a sůl, promíchejte. Zahřívejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Solanku necháme vychladnout na 50°C.
Krok 4
Na dno misky nebo smaltované pánve položte polovinu všech listů a kopru, estragon, stroužky česneku, kuličky pepře a kousky křenu. Navrch rozdělte okurky, zakryjte zbylými listy a koprem.
Krok 5
Okurky zalijeme lákem. Přikryjte čistou lněnou utěrkou. Nahoru položte dřevěný kruh a útlak (například důkladně omytý kámen). Mělo by to okurky dobře lisovat. Okurky nechte 1-3 dny při pokojové teplotě, podle toho, jak moc je chcete osolit.
UŽITEČNÉ RADY
Lehce osolené okurky lze vařit nejen v hrnci, ale také v pánvi nebo dokonce ve velké míse. Hlavní věc je, že máte možnost položit na ovoce jednu nebo druhou zátěž.
MIMOCHODEM
Smaltované pánve jsou ideální pro přípravu lehce slaných okurek. Ujistěte se, že na vnitřním povrchu nejsou žádné třísky nebo škrábance: může to vést k oxidaci produktů.