K receptu
Badyán lze nahradit semínky anýzu, kopru nebo fenyklu.
Složitost: snadno porce: 1 Vaření: 120 hKonzervováníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCI2 kg malých okurek nejodizované soli 1 badyán 1 malý kořen křenu 1 hlavička mladého česneku 1 „kytice“ s koprovým deštníkem a listy křenu 50 ml vodky Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Okurky namočte na 2-3 hodiny do studené vody a poté okurek odřízněte konce – umožníte tak jejich rovnoměrnější solení. Vložte okurky do sklenice, zcela ji naplňte vodou a sceďte, odměřte množství.
Krok 2
Na lák vezměte 35 g soli na každý litr vody, vodu se solí a badyánem přiveďte k varu a ochlaďte.
Krok 3
Křen a česnek oloupeme, nasekáme nahrubo, přidáme k okurkám spolu s „kyticí“ zelí.
Krok 4
Naplňte nálevem, přikryjte sklenici ručníkem a nechte 5–7 dní při pokojové teplotě (po dni lze takové okurky konzumovat jako lehce osolené). Poté nalijte vodku, zavřete víko a přesuňte okurky na chladné místo.