K receptu
Bílý třešňový džem s ořechy vypadá velmi elegantně a má bohatou, velmi neobvyklou chuť. To znamená, že se rozhodně vyplatí tuto pochoutku připravit! Recept na takový džem samozřejmě nelze nazvat jednoduchým: vyžaduje trpělivost, zručnost a čas. Dobré hospodyňky to ale nezastaví, zvláště pokud jsou v domě zoufalí mlsouni! Udělejte třešňový džem a získáte oboustranně výhodnou variantu dezertu pro rodinnou čajovou párty. Uvidíte: při degustaci si každý odnese neuvěřitelné gastronomické potěšení. Mimochodem, tento třešňový džem se vyrábí bez pecek, takže ho lze podávat jako přílohu k rannímu toastu nebo plátkům čerstvého bílého chleba.
Složitost: průměrný Kalorie: 97,25 kcal/porce porce: 2 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 1,09 g/3,90 g/14,42Vařenígruzínská kuchyněDezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 2 PORCEloupané malé lískové oříšky – 500 g bílých třešní – 1 kg cukru – 1 kg pitné vody – 120 ml citronu se silnou kůrou – 1 ks vanilka – 1 lusk Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si všechny ingredience na bílý třešňový džem. Nejprve dejte ořechy na suchou pánev a udržujte na mírném ohni, dokud nebudou voňavé. Necháme mírně vychladnout.
Krok 2
Přeneste ořechy do starého ručníku, zabalte a protřete, abyste odstranili slupky. V důsledku toho by vám měla zůstat vyčištěná bílá jádra. Měly by být přidány do třešňového ovoce.
Krok 3
Bílé třešně omyjte a dobře osušte, rozložte je na papírovou utěrku. Poté semena z plodů odstraňte pomocí speciálního stroje, vlásenky nebo kancelářské sponky. Do každého vložte ořech.
Krok 4
Připravte sirup na džem. Nasypte cukr do široké pánve a zalijte vodou. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 3 minuty a nechte mírně vychladnout. Namočte do ní třešně a ořechy a přiveďte k varu. Vaříme 5 minut, sbíráme pěnu.
Krok 5
Pánev s třešněmi v sirupu sejmeme z ohně a necháme zcela vychladnout. Poté znovu 5 minut vařte a sbírejte pěnu. Takže opakujte ještě jednou. Vychladlou marmeládu opět přivedeme k varu.
Krok 6
Citron omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Vložíme do horké marmelády spolu s vanilkovým luskem, rozpůleným. Vařte 10 minut. Sirup by měl zhoustnout a plody by měly být průsvitné.
Krok 7
Výsledný bílý třešňový džem s ořechy nalijte do suchých sterilizovaných sklenic a srolujte. Vyklopte na dvojitě složenou utěrku a nechte úplně vychladnout.
UŽITEČNÉ RADY
Džem z bílých třešní s ořechy by měl být skladován v suchu, chráněn před světlem (ve spíži nebo kuchyňské skříňce). Chladnička je v tomto případě zcela volitelná.
MIMOCHODEM
Pro tento bílý třešňový džem zkuste najít nejaromatičtější citrony: dodají dezertu zvláštní eleganci. Je nutné do ovocné náplně použít lískové ořechy? Vůbec ne! Stejně dobře fungují nasekané vlašské ořechy.