Ořechový dotek v třešňovém džemu

K receptu

Višňová marmeláda s ořechy má nejen úžasnou chuť, ale také velmi zajímavou texturu. Obecně si to zamilujete na první pokus a jste trvale návykové! Tento džem by se měl podávat samostatně na čaj, v krásné průhledné váze, protože také vypadá velmi efektně. Degustace se tak promění ve skutečný obřad! Upozornění: v tomto receptu doporučujeme použít lískové ořechy, ale lze je snadno nahradit dobrými, čerstvými vlašskými ořechy. Pořadí a podstata přípravy se tím nezmění, ale chuťové vjemy budou trochu jiné, jistě příjemné.

Složitost: obtížný Kalorie: 278,01 kcal/porce porce: 3 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 2,32 g/7,97 g/49,57VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 3 PORCEvelké třešně – 2 kg cukru – 1,7 kg skořice – 3–4 tyčinky badyán – 2 „hvězdičky“ loupané syrové lískové ořechy – 500 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si třešně na džem. Plody omyjeme, osušíme na papírové utěrce a otrháme stonky. Pomocí speciálního zařízení odstraňte semena.

Krok 2

Připravené třešně vložte do smaltované misky nebo široké pánve. Přidáme cukr, přidáme skořici a badyán. Zakryjte dvakrát přeloženou gázou a nechte 2-3 hodiny. Občas protřepejte, aby se cukr rovnoměrně rozložil.

Krok 3

Lískové ořechy rozprostřete na plech v rovnoměrné vrstvě a vložte na 10 minut do trouby vyhřáté na 160 °C. Během této doby několikrát promíchejte. Když lískové ořechy zhnědnou, položte je na mírně navlhčenou kuchyňskou utěrku a zabalte. Nechte působit 5 minut.

Krok 4

Lískové ořechy důkladně protřete ručníkem, abyste odstranili jadérka ze slupky. Přeneste matice na desku. Každé jádro lískového ořechu rozdělte na poloviny.

Krok 5

Nádobu s třešněmi postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, za občasného sbírání pěny. Poté pomocí děrované lžíce přendejte ovoce do čisté misky (koření nechte v sirupu).

Krok 6

Nechte třešňový sirup v pánvi nebo kastrolu na ohni. Vložte do ní ořechy a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud sirup nezhoustne (asi 20 minut). Višně vrátíme do sirupu a vaříme dalších 5 minut. Horký džem dejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčky.

UŽITEČNÉ RADY

Pokud nemáte speciální nástroj na odstraňování pecek z třešní, použijte vlásenku. Je velmi snadné s ním pracovat! Pomocí špendlíku propíchněte dužinu ovoce (zakulaceným koncem), vypáčte pecku a opatrně ji vyjměte.

MIMOCHODEM

Správně připravený a hermeticky uzavřený třešňový a ořechový džem lze skladovat mimo lednici – jednoduše na suchém tmavém místě, například ve spíži.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: