Pět důvodů, proč jíst švestky, o kterých ne každý ví

Foto: z otevřených zdrojů

Švestky jsou bohaté na rostlinné sloučeniny, které mají antioxidační vlastnosti

Švestky jsou středně velké peckoviny. Nejoblíbenější odrůda má tmavě purpurově červenou slupku se žlutou dužninou uvnitř, ale najdete i švestky zelenožluté barvy. Všechny odrůdy mají uprostřed plodu semeno, které není jedlé. Při sušení se švestky nazývají švestky. Proč by tyto sladké plody měly být součástí vašeho jídelníčku, říká GoodFood.

Top 5 zdravotních přínosů švestek

Bohaté na antioxidanty

Švestky jsou bohaté na rostlinné sloučeniny, které mají antioxidační vlastnosti – to znamená, že brání kyslíku reagovat s jinými chemikáliemi a poškozovat buňky a tkáně. Jsou obzvláště bohaté na antokyany, sloučeniny, které jsou zodpovědné za tmavou barvu švestkové slupky. Výzkumy ve skutečnosti ukazují, že švestky jsou bohatší na tyto ochranné sloučeniny než jiné ovoce, včetně broskví a nektarinek.

Mají protizánětlivé vlastnosti

Ochranné rostlinné sloučeniny ve švestkách mají protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci předcházet nemocem včetně rakoviny, cukrovky a obezity.

Pomozte kontrolovat hladinu cukru v krvi

Švestky jsou obzvláště bohaté na polyfenol zvaný kyselina chlorogenová, sloučeninu obsaženou také v kávě, která pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi a regulovat chuť k jídlu.

Konzumace celého ovoce zajistí, že budete mít prospěch z jeho bohatého obsahu vlákniny, která pomáhá zpomalit uvolňování přírodních cukrů.

Podporuje zdraví srdce

Švestky jsou bohaté na různé vitamíny a minerály, včetně vápníku, který zajišťuje normální srážlivost krve. Obsahují také draslík a vitamín C a jsou bohaté na ochranné polyfenoly spojené se sníženými rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění.

Zlepšit kognitivní funkce

Studie na zvířatech naznačují, že bohatý obsah polyfenolů ve švestkách může pomoci zmírnit kognitivní pokles související s věkem.

Může každý jíst švestky?

Někteří lidé jsou alergičtí na švestky. Jsou klasifikovány jako alergeny „pyl břízy“ spolu s jablky a broskvemi a mohou u postižených způsobit svědění a otoky v ústech nebo krku.

Příznaky alergie se obvykle rozvinou během několika minut a pokud zaznamenáte nežádoucí reakci, měli byste kontaktovat svého praktického lékaře. Pokud se to však rozvine do závažné reakce známé jako anafylaxe, potřebujete pohotovostní lékařskou pomoc.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika