Site icon Wellness Way Česká republika

Rassolnik: Klasická ruská polévka s lahodnou uzenou hrudí

K receptu

Připravte si kyselou polévku s uzeným hrudí podle našeho receptu a váš domov provoní lákavá kořeněná vůně. Mimochodem, toto jídlo lze bezpečně považovat za primordiálně ruské: naši předkové něco podobného vařili už v 15. století. Tehdy se tato polévka nazývala „kalya“ a připravovala se s rybou v rybím vývaru. Ale v kuchařkách 19. století se pokrmu již říká kyselá okurka a hospodyňkám se na něj nabízí několik receptů. V dnešní době se tato polévka připravuje s masem a rybami, kuřecím masem a droby. A rozhodli jsme se přidat do nálevu uzenou hruď! Ukázalo se to velmi chutné a uspokojivé.

Složitost: obtížný Kalorie: 608,82 kcal/porce porce: 6 Vaření: 1 hodina Použitý: 9,28 g/52,87 g/24,71Vařeníruská kuchyněPolévkaVegetariánstvíINGREDIENCE NA 6 PORCÍbrambory – 3 ks kořenový celer – 50 g cibule – 1 ks rostlinný olej na smažení okurkový nálev – 1/2 hrnku kroupy – 150 g nakládané okurky – 3 ks uzené hrudí – 600 g černého pepře – 4 ks mrkve – 1 ks bobkový list – 2 ks podle chuti kuřecí nebo zeleninový vývar – 2 l Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Kroupy roztřiďte na nálev a propláchněte je v několika vodách. Vložte cereálie do cedníku, vložte do hrnce s vroucí vodou a přikryjte pokličkou. Vařte v páře 35 minut.

Krok 2

Hrudník nakrájíme na malé kousky. Mrkev, celer a cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. V hrnci zahřejte trochu rostlinného oleje, smažte hruď po dobu 5 minut. Přidejte zeleninu a vařte další 4 minuty.

Krok 3

Do pánve nalijte kuřecí nebo zeleninový vývar a přiveďte k varu. Přidejte kroupy. Znovu přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte asi 20 minut.

Krok 4

Nakládané okurky oloupeme, dužinu nakrájíme na proužky a dáme do samostatného hrnce. Zalijte nálevem. Přiveďte k varu a stáhněte z ohně.

Krok 5

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Vložíme do nálevu a přivedeme k varu. Vařte 10 minut na mírném ohni. Poté přidejte okurky spolu s vývarem. Přiveďte k varu.

Krok 6

Do nálevu vložte bobkový list a kuličky pepře. V případě potřeby dosolíme podle chuti. Vařte 10 minut na středním plameni. Odstraňte z ohně a nalijte na talíře.

UŽITEČNÉ RADY

Rassolnik s uzeným hrudníkem bude chutnat lépe, pokud jej po uvaření necháte „odpočinout“ na horkém, vypnutém sporáku doslova 10–15 minut pod složenou utěrkou.

MIMOCHODEM

Kupodivu mnoho lidí dodnes zanedbává tak úžasnou kořenovou zeleninu, jako je celer. Takže byste ho rozhodně měli přidat do nálevu s uzeným hrudí! Právě celer dodává polévce originální chuťové tóny a posouvá pokrm na vyšší kulinářskou úroveň.

Exit mobile version