Site icon Wellness Way Česká republika

Sladká symfonie meruněk a švestek: kompot s charakterem

K receptu

Kompot z meruněk a švestek má velmi harmonickou chuť s příjemnou lehkou kyselostí. V dóze není mnoho ovoce, takže sirup není příliš hutný. Mám to pít čisté? Je jen na vás, jak se rozhodnete! Zdá se nám, že pro získání lehkého osvěžujícího nápoje je lepší sirup ředit pitnou nebo i perlivou vodou v poměru 1:1. Meruňky a švestky z kompotu můžeme podávat na sladko, což je mnohonásobně lepší než tučné pečivo, koláče nebo cukroví. Mimochodem, „kompotované“ ovoce dělá lahodný koktejl: stačí je oloupat a semena a poté porazit dužinu jedním nebo jiným fermentovaným mléčným nápojem.

Složitost: snadno Kalorie: 71,25 kcal/porce porce: 8 Vaření: 30 min Přidat. čas: 2 hodiny Použitý: 0,43 g/0,10 g/17,11PitíVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 8 PORCÍmeruňky – 200 g švestky – 200 g cukru – 100 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si ingredience na kompot. Meruňky a švestky omyjte vlažnou tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Všechny plody propíchejte párátky.

Krok 2

Sterilizujte nádobu a víko jakýmkoli vhodným způsobem. Vložte do něj připravené meruňky a švestky. Přidejte cukr. V konvici (minimálně 1,5 l) přiveďte k varu pitnou vodu.

Krok 3

Meruňky a švestky naplňte do sklenice vroucí vodou až po samý vrch. Přikryjeme pokličkou a zabalíme. Nechte působit 2 hodiny. Poté sirup nalijte přes speciální víko s otvory do pánve.

Krok 4

Sirup přiveďte k varu a zalijte jím meruňky a švestky ve sklenici. Uzavřete a obraťte na dvojitě složený ručník. Necháme úplně vychladnout. Skladujte na suchém, tmavém a chladném místě.

UŽITEČNÉ RADY

Pokud chcete, přidejte do meruňkového kompotu méně cukru a sceďte. Pouze v tomto případě důrazně doporučujeme sterilizovat sklenice s ovocem v sirupu po dobu 10–15 minut v hrnci s vroucí vodou.

MIMOCHODEM

Meruňkový kompot lze připravit jak s červenými a černými švestkami, tak se žlutými. Z estetického hlediska jsou však výhodnější první dvě možnosti.

Exit mobile version