K receptu
Řecké Kokkinisto je kříženec rajčatové masové omáčky a dušeného masa. Termín doslova znamená „zčervenalý“ a používá se jako charakteristika pro omáčky na maso na bázi rajčat. Nejčastěji složení zahrnuje jinou zeleninu, stejně jako červené víno. Recept zahrnuje dlouhé vaření masa v omáčce na mírném ohni, což vám umožňuje použít téměř jakékoli levné kusy pro kokkinisto.
Složitost: snadno Kalorie: 544,17 kcal/porce porce: 6 Vaření: 1 hodina 45 minut Použitý: 50,58 g/31,35 g/12,38Hlavní chodINGREDIENCE NA 6 PORCÍHovězí 1,5 kgLilek 1,2 kgMrkev 1 kusRajčata 400 gČervené víno 100 gOlivový olej 1 polévková lžíce.Čerstvě mletý černý pepř ochutnatSůl ochutnat Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Hovězí maso nakrájíme na středně velké kostky. Rozpálíme pánev s olivovým olejem a maso opečeme do zlatova.
Kokkinisto v řečtině
Krok 2
Lilek nakrájíme na kostičky a orestujeme je na pánvi.
Kokkinisto v řečtině
Krok 3
Rajčata nakrájíme na kostičky, mrkev na půlkolečka. Do kastrůlku k masu přidáme osmažené lilky a zeleninu, zalijeme vínem, osolíme a opepříme. Dusíme 1,5 hodiny, dokud není maso měkké.
Kokkinisto v řečtině
MIMOCHODEM
Na 100 g: bílkoviny 13,38 g (16,73 % denní hodnoty) • tuky 5,59 g (6,21 %) • sacharidy 4,09 g (2,43 %) • kcal 120,41 (6,69 %) • sodík 339,12 mg (23,39 %) • cukry celkem 2,38 g 4,76 %) • EFA 1,74 g (8,70 %) • vláknina 1,79 g (5,97 %)
UŽITEČNÉ RADY
Chcete-li snížit množství oleje, místo smažení na pánvi opečte lilky v troubě s mírným pokapáním oleje. Mimochodem, samotný pokrm lze dusit ne na pánvi, ale v troubě ve vhodném pekáčku s poklicí.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Kokkinisto se připravuje nejen z hovězího, ale také z jehněčího, vepřového a dokonce i drůbežího. Kokkinisto na řecký způsob podávejte s jakoukoli přílohou – těstovinami, rýží, bramborami, bulgurem nebo kuskusem.