Zde je důvod, proč byste měli absolutně jíst hummus: 5 zdravotních výhod

Foto: z otevřených zdrojů

Hummus vyrobený z cizrny je přirozeně bohatý na vlákninu.

Hummus je oblíbený dip tradičně vyrobený z cizrny, tahini (pasta ze sezamových semínek), olivového oleje, citronu a česneku. Poprvé byl vynalezen na Středním východě, ale nyní je široce dostupný v supermarketech a večerkách. Výrobek je bohatý na tuky, které jsou pro vás dobré, stejně jako na vlákninu a rostlinné bílkoviny. Dobré jídlo vysvětluje, proč byste měli hummus zařadit do svého jídelníčku.

Top 5 zdravotních výhod hummusu

Zdravý zdroj vlákniny

Hummus vyrobený z cizrny má přirozeně vysoký obsah vlákniny. Výzkumy potvrzují, že druh vlákniny v cizrně má pozitivní vliv na naše střevní zdraví tím, že podporuje růst prospěšných bakterií, což zase pomáhá zlepšovat zdraví střev.

Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi

Fazole a luštěniny, stejně jako cizrna, jsou bohaté na bílkoviny, odolný škrob a vlákninu, což zpomaluje rychlost jejich trávení. To znamená, že mají nízký glykemický index (GI) a důsledněji uvolňují energii. Konzumace více potravin s nízkým GI pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a může udržovat hladinu cukru v krvi.

Dobré pro srdce

Hummus obsahuje cizrnu bohatou na vlákninu, stejně jako olivový olej a sezamová semínka, které jsou zdrojem mononenasycených tuků prospěšných pro srdce. Výzkum naznačuje, že strava bohatá na luštěniny, jako je cizrna, může pomoci snížit cholesterol s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL), zatímco mononenasycené tuky, zejména olivový olej, mohou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Pokud se spoléháte na hummus z obchodu, vždy zkontrolujte štítek, protože některé značky nahrazují slunečnicový nebo řepkový olej za olivový olej jako levnější alternativu.

Pomáhá kontrolovat váhu

Pravidelné zařazování cizrny do jídelníčku se zdá být spojeno s nižší hmotností, nižším indexem tělesné hmotnosti (BMI) a preferovaným obvodem pasu. Je to částečně díky typu škrobu v cizrně, z nichž jedna třetina je typ zvaný amylóza. Tento škrob je odolnější vůči našim trávicím enzymům, což znamená, že čím více amylózy je v potravině, tím je hůře stravitelná.

Bohaté na protizánětlivé složky

Klasické ingredience používané k výrobě tradičního hummusu, jako je cizrna, sezamová semínka a olivový olej, mají příznivé vlastnosti, včetně protizánětlivých vlastností. Ve skutečnosti se o extra panenském olivovém oleji říká, že má protizánětlivé účinky srovnatelné s ibuprofenem.

Může každý jíst hummus?

Hummus je pro většinu lidí bezpečný, ale pokud jste alergičtí na některou ze složek, jako je cizrna (luštěniny), sezamová semínka nebo česnek, měli byste se jeho konzumaci vyhnout. Další věc, kterou je třeba si zapamatovat, je, že hummus z obchodu může obsahovat neočekávané přísady, takže před nákupem vždy zkontrolujte štítky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika