Zimní kouzlo: Rosolovitý džem z černého rybízu

K receptu

Věří se, že všechno chutné škodí. Ale u rosolovité marmelády z černého rybízu na zimu pravidlo nefunguje. Dá se připravit dvěma způsoby. První je využití přirozených vlastností rybízu. Tato bobule drží rekord v množství pektinu. Druhým je pouhé přidání želírovacích složek. V tomto případě můžete snížit množství cukru a dobu vaření. Budeme potřebovat doslova 5 minut. Každá z metod je svým způsobem dobrá a při dodržení pravidel ji mohou snadno provádět i začínající kuchaři. Bobule lze protřít sítem. V tomto případě bude konzistence jednotnější. Pokud chcete, aby byly bobule samy cítit, můžete je projít mlýnkem na maso. Želé džem je lahodný sám o sobě a hodí se i jako náplň do koláčů a buchet.

Složitost: snadno Kalorie: 232,05 kcal/porce porce: 16 Vaření: 1 hodina Použitý: 1,99 g/0,26 g/54,42DezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 16 PORCÍčerný rybíz – 1 kg cukru – 800 g vody – 140 ml želatiny – 25 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si všechny ingredience na výrobu rosolovitého džemu z černého rybízu na zimu. Roztřiďte bobule, odřízněte suché ocasy. Několikrát propláchněte tekoucí vodou a poté sceďte v cedníku. Schnout.

Krok 2

Vložte bobule do hrnce, přidejte vodu a položte na sporák. Zahřívejte na mírném ohni, zakryté, až do varu. Vařte 2-3 minuty. Bobule potřebují dát šťávu.

Krok 3

Rybíz po částech naskládejte na jemné síto a otřete do čisté smaltované mísy. Dužinu z bobulí nepotřebujeme. Dá se z něj uvařit kompot.

Krok 4

Další možností je nechat bobule projít mlýnkem na maso. Pak nezbude koláč a cenné slupky a semínka skončí v džemu. V tomto případě může být struktura dezertu méně jednotná.

Krok 5

Nastrouhanou šťávu z černého rybízu s dužinou vraťte do hrnce. Přidejte k tomu cukr. Důkladně promíchejte, dokud nebude hladká. Poté se vraťte na sporák.

Krok 6

Za stálého míchání vařte džem na mírném ohni ne déle než 5 minut. Nezapomeňte odstranit pěnu. Nejlepší je to udělat vařečkou s dlouhou rukojetí, abyste se nepopálili. Přidejte želatinu zředěnou ve vodě podle návodu na obalu a směs zahřívejte, míchejte, ale nenechte vařit.

Krok 7

Připravte si sklenice. Chcete-li to provést, umyjte je sodou a poté je sterilizujte jakýmkoli vhodným způsobem: párou, troubou nebo mikrovlnnou troubou. Je důležité, aby byly suché, protože jakákoli vlhkost přispívá k růstu plísní.

Krok 8

Horký džem nalijte do připravených sklenic a uzavřete víčky. Džem nezhoustne hned. Po vychladnutí získá požadovanou konzistenci.

Krok 9

Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte úplně vychladnout. Dále skladujte na chladném a tmavém místě mimo přímé sluneční světlo.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Jak dlouho lze želé z černého rybízu skladovat? „Pět minut“ se doporučuje spotřebovat do jednoho roku při dodržení podmínek skladování.

MIMOCHODEM

K přípravě rosolovitého džemu z černého rybízu můžete použít i další želírovací prostředky: agar-agar a pektin. Pokud se rozhodnete nahradit želatinu, mějte na paměti, že 1 g agar-agaru vyžaduje 100 ml tekutiny. Také je třeba předem namočit ve vodě. Budete potřebovat trochu více pektinu: 5-6 g na 100 ml vody. Smícháme s cukrem v poměru 1:2 a poté vlijeme do hmoty zahřáté na 50°C, přivedeme k varu a povaříme alespoň 1 minutu. Kyselina citronová pomůže opravit výsledek.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika