Zimní pokušení: Domácí meruňkový džem

K receptu

Meruňkový džem na zimu lze připravit podle jednoduchého klasického receptu – k ovoci přidejte cukr a uvařte na jeden zátah. Ale i v tomto případě je džem tak krásný, že je nemožné to nezkusit.

Složitost: průměrný Kalorie: 73,67 kcal/porce porce: 60 Vaření: 1 hodina 15 minut Přidat. čas: 12 hodin Použitý: 0,15 g/0,02 g/18,12PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 60 PORCÍ1 kg meruněk 1 kg cukru 180 ml vody Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Chcete-li připravit meruňkový džem na zimu, vytřiďte ovoce, odstraňte zkažené, příliš měkké nebo příliš tvrdé. Vložte meruňky do misky se studenou vodou a nechte 5 minut. Poté opláchněte a vložte do cedníku. Meruňky přendejte na ručník a nechte zcela uschnout.

Krok 2

Meruňky rozkrojte napůl a odstraňte pecky. Nyní zvažte ovoce a odměřte požadované množství. Meruňky dejte do zavařovací mísy nebo širokého rendlíku, zasypte cukrem a nechte 12 hodin louhovat, dokud meruňky nepustí šťávu.

Krok 3

Nalijte vodu do meruněk, promíchejte a umístěte na střední teplotu. Jemně mícháme vařečkou, aby se cukr rovnoměrně prohřál a nepřipálil.

Krok 4

Když se všechen cukr rozpustí, přivedeme sirup k varu. Mírně snižte plamen – sirup by se neměl příliš vařit. Začněte sbírat, jinak nezískáte čirý sirup.

Krok 5

Džem vařte na mírném ohni za občasného míchání 45–50 minut. Zkontrolujte připravenost džemu: kápněte kapku sirupu na talířek, nechte 1 minutu působit a poté talíř otočte různými směry. Pokud je marmeláda hotová, kapka se nerozteče.

Krok 6

Odstraňte džem z ohně, přikryjte ručníkem nebo gázou a zcela vychladněte. Vychladlý džem přendejte do čistých suchých sklenic a uzavřete víčky. Skladujte při pokojové teplotě.

UŽITEČNÉ RADY

Chcete-li připravit meruňkový džem na zimu, vyberte širokou misku, aby ovoce a cukr nezabíraly více než polovinu objemu. Neměli byste vařit více než 2 kg meruněk najednou, a to ani ve velmi velké pánvi – taková marmeláda se vaří déle a ovoce nemusí být uvařeno rovnoměrně.

MIMOCHODEM

Meruňkový džem na zimu lze zakrýt kovovými i plastovými víčky. Pokud používáte plastové, umístěte pod víko pergamenový kruh.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: