5 zdravých sýrů, které byste si měli koupit v obchodě

Foto: z otevřených zdrojů

Existují sýry, které jsou pro tělo velmi prospěšné.

V obchodech je k dostání mnoho druhů sýrů. Některé z nich však mohou být škodlivé pro lidské zdraví. Jsou ale i takové, které jsou pro tělo velmi prospěšné. Informuje o tom web Real Simple.

Jaké jsou výhody sýra?

Mezi prospěšné živiny patří bílkoviny, probiotika, vápník, fosfor, zinek, vitamín A a vitamíny B, jako je vitamín B12.

Protein slouží jako základní stavební materiál pro mnoho tkání v celém těle, od svalů a vlasů až po orgány a kůži.

Probiotika jsou hlavním bonusem v každém druhu sýra. Pomáhají zvyšovat populaci prospěšných bakterií ve střevním mikrobiomu, což má pozitivní účinky na zdraví střev, imunity a mozku.

Vápník a fosfor jsou důležité živiny pro zdraví kostí u starších dospělých.

Zinek, vitamín A a vitamíny skupiny B mohou působit jako antioxidanty v celém těle, snižují systémové záněty a podporují imunitní zdraví, stejně jako podporují zdraví očí a energetický metabolismus.

Některé druhy světa navíc mohou představovat hrozbu pro tělo. Kompozice může obsahovat zejména:

  • Nasycené tuky jsou již dlouho spojovány se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Dlouhodobě vysoké hladiny cholesterolu v krvi mohou vést k hromadění plaku v žilách a tepnách, což může přispět k rozvoji aterosklerózy – příznaku některých srdečních chorob.
  • Sodík je živina, kterou ne každý může tolerovat při nadměrné konzumaci, protože může souviset se zvýšeným krevním tlakem
  • Laktóza, také známá jako mléčný cukr, je typ sacharidu, který se nachází v mnoha sýrech a může u některých lidí způsobit gastrointestinální příznaky, jako je plynatost, nadýmání, průjem nebo zácpa.

Zdravé druhy sýrů

švýcarský sýr

Tento sýr je ideální pro ty, kteří si hlídají obsah sodíku ve své stravě. Je známo, že je to jedna z odrůd sýra s nejnižším obsahem sodíku, které jsou k dispozici.

Bonusem navíc je, že má úžasnou ořechovou chuť, vysoké množství vápníku, minimální cholesterol ve stravě a nízkou hladinu laktózy.

Farmářský sýr

Farmářský sýr má velmi jemnou chuť, která se hodí ke sladkým i slaným pokrmům.

Energetická hodnota 100 g výrobku – 213 kcal

Nutriční hodnota 100g výrobku:

  1. bílkoviny – 17,3 g
  2. tuky – 15,2 g
  3. sacharidy – 3,0 g

Sýrová Ricota

Jedná se o italský sýr, který se vyrábí ze syrovátky (ne mléka jako tradiční sýry), která zbyla při přípravě mozzarelly nebo jiných sýrů.

Ricotta je oblíbenou přísadou mnoha dezertů, pro které se často drtí a šlehá do měkké hmoty. Tvaroh se také používá v receptech na teplé pokrmy.

Sýr feta

Sýr se vyrábí z kozího nebo ovčího mléka. Feta je bohatá na živiny, včetně vitamínů B, různých minerálů a dalších prospěšných složek. Tento druh je tedy jedním z nejužitečnějších druhů tvarohu.

parmazán

Tvrdé sýry jako parmezán mají znatelně nízký obsah mléčného cukru. Parmezán má navíc vysoký obsah bílkovin a vápníku.

Navzdory vysokému obsahu kalorií je sýr tělem snadno vstřebatelný, proto jej lékaři doporučují lidem s oslabeným trávením, dětem a lidem nad 50 let.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika