Site icon Wellness Way Česká republika

Arancini: Gurmánský zážitek s cherry rajčátky a pikantní zelenou omáčkou

K receptu

Recept na smažené rýžové kuličky s náplní vymyslely sicilské hospodyňky, které potřebovaly nějak zužitkovat rizoto, které zbylo z večera. Nyní je toto jídlo tradičním italským pouličním jídlem. Naše arancini s cherry rajčátky a zelenou omáčkou lze také připravit na smažení předem, dokonce i den předem. Když hosté dorazí, stačí zahřát olej, upéct rýžové kuličky a osmažit je do světle zlatavě hnědé. Výsledkem bude svačina s tvarem a barvou připomínající malé jasně oranžové pomeranče. Právě tato podobnost dala pokrmu jméno. Náplň pro arancini, jak pravděpodobně tušíte, může být naprosto cokoliv – maso, sýr (například kousek mozzarelly uvnitř koule se během smažení roztaví a stane se viskózní) a dokonce i ryby. Bude skvělé podávat několik různých druhů arancini s různými omáčkami – zde je recept na malou sicilskou párty u vás doma!

Složitost: průměrný Kalorie: 666,83 kcal/porce porce: 6 Vaření: 2 hodiny Použitý: 18,00 g/24,97 g/98,91SnackINGREDIENCE NA 6 PORCÍ300 g rýže 300 g nejmenších cherry rajčátek 1 svazek bazalky 1 cibule 600–800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru nebo vody 50 ml suchého bílého vína (volitelně) 50 g strouhaného parmezánu nebo jiného tvrdého sýra 90 g másla čerstvě mletého černého pepře sůlNa smažení:250–300 g strouhanky 150 g mouky 2 velká vejce 1–1,5 l rostlinného oleje na smaženíNa omáčku:400 g mraženého špenátu 200 ml smetany 20% tuku čerstvě mletý černý pepř sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

U arancini oloupejte a nakrájejte cibuli nadrobno. V širokém kastrolu se silným dnem orestujeme cibuli na 80 g másla a osolíme 5 minut. Přidejte rýži, smažte, míchejte, 2 minuty. Zalijte vínem, zamíchejte a nechte vstřebat.

Krok 2

Zalijte 600 ml horkého vývaru nebo vody, přiveďte k varu, osolte a vařte za stálého míchání, dokud není rýže uvařená, 35 minut. Pokud se tekutina vstřebá a rýže není hotová, přilijeme ještě horký vývar.

Krok 3

K rýži přidáme nastrouhaný parmazán, opepříme a promícháme. Rýži položte na pergamen potřený zbylým olejem. Zploštit a vychladnout.

Krok 4

Na omáčku rozmrazíme špenát, smícháme se smetanou, přivedeme k varu, osolíme, opepříme a rozmixujeme v mixéru na pyré.

Krok 5

Namočte si ruce studenou vodou a položte si asi 2 polévkové lžíce na dlaň. l. rýži, zploštěte do plochého koláče. Do jeho středu položte lístek bazalky a rajče a vytvarujte rovnoměrnou kouli. Kuličky položte na talíř a dejte na 30 minut do lednice.

Krok 6

Do 3 hlubokých talířů dejte mouku, lehce rozšlehaná vejce a strouhanku. Zahřejte rostlinný olej v malém hrnci na 160 °C. Jednu po druhé obalujte rýžové kuličky v mouce, vejci a strouhance.

Krok 7

Vložíme do hlubokého tuku a smažíme do zlatova. Odstraňte děrovanou lžící na papírové ubrousky, aby se spustil olej. Podávejte teplé se zelenou omáčkou.

MIMOCHODEM

Na 100 g: bílkoviny 5,14 g (4,43 % denní hodnoty) • tuky 9,41 g (10,46 %) • sacharidy 19,41 g (11,55 %) • kcal 183,25 (10,18 %) • sodík 192,97 mg (13,31 %) • cukry celkem 2,05 g 4,10 %) • EFA 4,30 g (21,50 %) • vláknina 1,54 g (5,13 %)

Exit mobile version