K receptu
Lilky dušené s rajčaty a česnekem je vhodné vařit zejména v létě, kdy je po ruce ta nejchutnější, šťavnatá a aromatická sezónní zelenina. Proto, pokud je venku horké období, jděte na trh, kupte si potřebné produkty, vraťte se domů a vařte s radostí. Lilek s rajčaty a česnekem je jen jednou z možností zeleninového guláše. Francouzi do této sady přidávají například cuketu a voňavé bylinky. Řekové lehce orestují lilek, cibuli a rajčata, pak pečou pod vrstvou rozdrobené fety. Bulhaři do tohoto guláše přidávají sladkou papriku, díky čemuž je chuť pokrmu obzvláště výrazná. Vymyslete si vlastní verzi nebo použijte naši: je to jednoduché, cenově dostupné a velmi chutné.
Složitost: snadno Kalorie: 175,53 kcal/porce porce: 4 Vaření: 40 min Použitý: 4,82 g/7,88 g/21,45SnackHlavní chodVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 4 porcemalé mladé lilky – 700 ks pohankové cibule – 300 g česneku – 4 stroužky silná zralá rajčata – 500 g petrželky – 4 snítky rostlinného oleje – 30–40 ml čerstvě mletého černého pepře – podle chuti sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte si lilky. Ovoce omyjeme a osušíme. Nakrájejte na silné plátky. Dochuťte solí a nechte 15 minut při pokojové teplotě, poté osušte papírovou utěrkou.
Krok 2
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek oloupeme a nasekáme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Petržel omyjeme a osušíme. Z větví odstraňte listy a jemně nasekejte.
Krok 3
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Přidejte lilek a opékejte na středním plameni z jedné strany 3 minuty. Otočte špachtlí. Smažte na druhé straně stejným způsobem, 3 minuty, a dejte lilky na talíř.
Krok 4
Na stejné pánvi na středním plameni orestujte cibuli a česnek. Přidejte rajčata a promíchejte. Smažte na středním plameni po dobu 5 minut. Přidejte lilek a nasekanou petrželku.
Krok 5
Dochuťte solí a pepřem. Zeleninu promícháme a pánev přikryjeme pokličkou. Vařte na mírném ohni 7–10 minut. Podáváme jako samostatné jídlo nebo jako přílohu ke kuřecímu masu, masu nebo rybám.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Lilky dušené s rajčaty a česnekem jsou dobré teplé i studené. V prvním případě to bude nezávislé jídlo nebo příloha, ve druhém – předkrm.
MIMOCHODEM
Někteří lidé dávají přednost použití lilku bez předchozí přípravy se solí a nacházejí své kouzlo v jejich mírné hořkosti. Můžete to udělat také, zvláště pokud máte co do činění s mladým drobným ovocem.