Čerstvost potravin bude pod kontrolou: 5 tipů, jak usnadnit skladování potravin v mrazničce

Foto: z otevřených zdrojů

Bez správného skladování se tento malý prostor může rychle proměnit v nepořádek.

Mraznička je skvělé místo pro uložení jídel, která jste si připravili předem, nebo věcí zakoupených v obchodě, které ukládáte k večeři. Ale bez správného skladování se tento malý prostor může rychle změnit v nepořádek. Informuje o tom společnost Southern Living.

Jak nejlépe uchovávat potraviny v mrazáku

Přestože jsou stabilní nízká teplota a správné fungování spotřebiče velmi důležité pro čerstvost mražené zeleniny, bobulovin a masa, nejsou to jediné podmínky.

U potravin je také nutné pravidelně hlídat dobu trvanlivosti, což je při pouhém vhození potravin do mrazáku mnohem obtížnější.

Zejména Christina Lee, expertka ze společnosti Graceful Spaces, zabývající se vesmírnou organizací, nám řekla, jak nejlépe skladovat potraviny v mrazáku, abyste efektivně využili prostor a snadno získali to, co potřebujete.

Používejte nádoby

Kontejnery budete potřebovat téměř vždy, i když seskupujete položky zakoupené v obchodě. To vytváří určité „limity“ mezi produkty.

Do mrazáku však nelze umístit pouze nádoby, ale také mrazuvzdorné sklo, hliníkovou fólii a dokonce i plastovou fólii. Nádoby jsou však skvělé pro skladování zbytků domácího jídla a jsou vhodné pro seskupování potravin.

Obchod podle kategorie

Jednou z důležitých věcí při organizování mrazáku je ukládání podle kategorií. Dejte například veškerou mraženou zeleninu, zákusky atd. dohromady.

Dalším jednoduchým způsobem je vložit balené produkty stejné kategorie do jednoho kontejneru, pro pohodlí přiložením štítku s názvem typu produktu. Nádobu s nejčastěji nakupovanými produkty se doporučuje umístit na horní polici, aby byla snadno dostupná.

Seskupit podle data vypršení platnosti

Zatímco doba, za kterou se potraviny zkazí, se liší podle druhu potraviny, v průměru se začne kazit po minimálně třech měsících v mrazáku. Takže seskupení potravin podle data spotřeby vám pomůže vědět, co z tohoto výběru jíst jako první.

Když děláte inventuru toho, co máte v mrazáku a organizujete to podle data, odborník doporučuje seskupit rychle se pohybující položky na viditelném místě.

Mražená zelenina nebo pokrmy by měly být uloženy na středních policích a chléb, palačinky nebo mražené maso by měly být uloženy na těch, které jsou hůře dostupné. Dalším tipem je pravidelně si před nákupem dělat inventuru toho, co už máte.

Kromě toho je třeba vyčistit rozlité tekutiny a každý týden otírat nádoby na maso suchým hadříkem. Vytváření denních, týdenních a měsíčních rutin usnadní správu vašeho mrazicího prostoru a čerstvosti potravin.

Označte domácí produkty

Součástí prevence zamrznutí domácích potravin je označování obalů. Vyberte si mezi označením dne vaření nebo datem „sníst do“. Kromě data označte ingredience nebo jídla, která zmrazujete, abyste věděli, co je v každém sáčku nebo nádobě. Tato taktika vám nejen pomůže vědět, kdy jíst jídlo, ale také vám řekne, co je ve vašem mrazáku.

Při balení domácích potravin do mrazicích sáčků se ujistěte, že víko pevně sedí, aby se zabránilo vnikání kyslíku a vlhkosti a vysoušení potravin.

Přeložte vertikálně

Vzhledem k tomu, že mrazničky mají mnohem méně prostoru než chladničky, někdy je nejlepší radou optimalizovat nevhodný prostor.

Pokud máte hodně balených potravin (například mraženou pizzu), umístění krabic svisle je skvělý způsob, jak uspořádat mrazničku a zabránit tomu, aby se z jídla stal ledovec.

Tento tip funguje také pro předvařená jídla, a to buď tak, že je vložíte do odolných plastových sáčků se zipem, nebo je vložíte do tenkých plastových nádob.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika