K receptu
Místo tradiční polévky z červené řepy jsme připravili studenou krémovou polévku ze sladké mladé řepy s hustým a kyselým sraženým mlékem. Zdobilo se šťavnatou kostkou okurky, zelenou cibulkou a sázeným vejcem. A malý, ale příjemný doplněk – hrášek vařených brambor s máslem a koprem.
Složitost: snadno porce: 4MixérTroubaVařeníPečeníVečeřeVečeřePolévkaVegetariánství: Ovo-laktoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcestudená červená řepa – 1 čerstvé poleno – 150 vajec – 4 zelené cibule – 20 gukrop – 15 g vařených brambor s koprem – 300 gNa červenou řepu:pečená řepa – 200 přírodní jogurt/jogurt – 1 l soli dle chutiNa brambory:brambory – 300 g smetanové místo – 30 gukrop -10 g stolního octa Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Celou řepu zabalte do alobalu a pečte v troubě na 180 stupňů do úplného propečení (podle velikosti řepy). Zkontrolujte propečenost špejlí, poté ochlaďte a odstraňte kůži.
Krok 2
Sražené mléko (jogurt) s upečenou řepou rozmixujte v mixéru do hladka. Přiveďte podle chuti, přidejte sůl podle chuti.
Krok 3
Mladé brambory uvařte celé ve slupce do poloviny, poté oloupejte a pokud jsou velké, nakrájejte na náhodné kousky, pak uvařte do měkka, ale tak, aby se nerozpadly. Prohřejeme s máslem a posypeme nasekaným koprem.
Krok 4
Vajíčko rozklepneme do hrnku, přivedeme vodu k varu, osolíme a přidáme trochu octa, uděláme nálevku a zalijeme vejcem, vaříme 3-5 minut. – podle toho, kdo má rád jaký žloutek.
Krok 5
Okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nať kopru nakrájíme na kolečka.
Krok 6
Na studený talíř položíme kostku okurky s kolečky zelené cibule a stonkem kopru, navrch položíme vychlazené pošírované vejce a ozdobíme bylinkami. K podávání studené polévky můžete použít různé druhy zeleniny – zelenou cibulku, stonky mladého hrášku, květy brutnáku. Nalijte studenou polévku z červené řepy do studené omáčky. Horké brambory podávejte zvlášť.
MIMOCHODEM
Recept poskytl Igor Grishechkin, šéfkuchař restaurace Kokoko.