K receptu
Během vaření se kdoule změní ze žluté na červenou a získáte kouzelný kdoulový džem.
Složitost: snadno porce: 2 Vaření: 2 hodiny 30 minut Přidat. čas: 6 hodinDezertVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCE2 kg kdoule 2 velké „uzbecké“ citrony 1,6 kg cukru 1 vanilkový lusk Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Kdoule omyjte kartáčem, podélně nakrájejte na čtvrtiny, odstraňte jádro. Dužinu nakrájejte na střední kostky a dejte do misky na výrobu džemu. Do dužiny nasypeme 1 kg cukru a necháme 6 hodin.
Krok 2
Citrony omyjte kartáčkem, podélně nakrájejte na 6–8 kousků, odstraňte středovou bílou část a semínka. Plátky nakrájejte příčně na velmi tenké plátky.
Krok 3
Smíchejte citrony se zbylým cukrem, umístěte na střední teplotu a postupně rozpouštějte. Sirup vařte 10 minut.
Krok 4
Jemně promíchejte kdoule s cukrem a dejte na vysokou teplotu. Přiveďte k varu, slijte, snižte teplotu na minimum, přidejte citronový sirup s kousky.
Krok 5
5. Džem vařte za občasného míchání, dokud kdoule nezčervená, asi 2 hodiny. Vložte do sterilizovaných sklenic, uzavřete, otočte a vychladněte.