Foto: z otevřených zdrojů
Tento koláč se nemusí péct.
Známá pekařka Mary Berry se podělila o svůj recept na sametový čokoládový dort, který je ideální na víkend. Podle Expressu vyžaduje toto pečení pouhých pět ingrediencí a příprava zabere méně než 30 minut. Tento koláč se nemusí péct, stačí zmrazit na čtyři hodiny. Mělo by to stačit pro 10 lidí.
Recept
Ingredience:
- čokoláda – 200 g;
- moučkový cukr – 100 g;
- vaječné žloutky – 4 ks;
- brandy – 2 polévkové lžíce;
- hustá smetana – 570 ml.
Příprava:
- Formu o průměru 20 cm vyložte potravinářskou fólií a vymažte ji tukem. Čokoládu nalámejte na kousky a rozdrťte na prášek mixérem nebo nastrouhejte na jemném struhadle.
- V malém hrnci smíchejte prášek a 90 ml vody. Na mírném ohni za občasného míchání mírně zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.
- Zvyšte teplotu a vařte tři až čtyři minuty, jinak se z tekutiny nestane sirup. Musí se nalít do čokolády a míchat, dokud se nestane tekutým. „Pokud zbyde nějaká nerozpuštěná čokoláda, přidejte trochu více vařící vody,“ říká Mary Berry.
- Poté přidejte vaječné žloutky a před přidáním brandy směs několik sekund míchejte. V samostatné misce ušlehejte smetanu, dokud nebude měkká a hladká, a poté přidejte k čokoládě.
- Umístěte do připravené pánve a uhlaďte vršek zadní stranou lžíce. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte do mrazáku alespoň na čtyři hodiny ztuhnout.
- Pro podávání vyjměte z mrazáku, vyjměte z pánve a položte na talíř. Necháme mírně změknout a po cca 20 minutách podáváme. Můžeme podávat ozdobené šlehačkou.
|