Foto: z otevřených zdrojů
Přestože na creme brulée nepotřebujete mnoho ingrediencí, příprava má své jemnosti.
Francouzský dezert crème brûlée, pravděpodobně poprvé připravený v 17. století, se stal „klasikou“ ve světě sladkostí díky své jemné, rosolovité textuře a křupavé karamelové krustě. Přestože na creme brulée nepotřebujete mnoho ingrediencí, příprava má své vlastní jemnosti. O tom, jak připravit creme brulée, hovoří RBC-Ukraine s odkazem na kulinářský web francouzského šéfkuchaře Matthewa Rieleho.
Recept
Ingredience:
- smetana (obsah tuku 33%) – 750 ml;
- vanilka – 1 lusk (nebo 1 lžička vanilkového cukru);
- vejce – 4 ks;
- práškový cukr – 30 g;
- třtinový cukr – 1,5-2 polévkové lžíce. l.
Jak vařit creme brulee
- Vejce rozbijte do misky a oddělte je od bílků – obvykle se k výrobě créme brûlée nepoužívají. Přidejte cukr a důkladně ušlehejte produkty, dokud nebudou hladké a cukr se nerozpustí.
- Pro získání krémové konzistence dezertu se doporučuje zvolit hustou smetanu. Je třeba je nalít do hrnce a přidat vanilku. Pokud používáte čerstvý vanilkový lusk, budete muset extrakt zevnitř seškrábnout.
- Smetanová směs se musí přivést k varu. Jakmile se tekutina vyvaří, sundejte smetanu ze sporáku a nechte 15-20 minut louhovat. Horkou smetanu pak postupně v několika dávkách přilévejte do vaječné směsi a míchejte do hladka.
- Hotovou směs na creme brulée se doporučuje přecedit přes sítko do zapékací misky nebo několika malých ramekinů. Nejlepší je zvolit keramické, které déle drží teplotu.
- Formičky na crème brulee je třeba vložit do velké zapékací mísy poté, co do ní nalijte vroucí vodu.
- Dezert musíte péct 30-40 minut při teplotě 130 stupňů nebo dokud pudink téměř neztuhne – měl by připomínat želé, být elastický, ale ne tekutý.
- Upečený creme brulee by měl být ponechán v lednici přes noc, aby ztuhl. Poté se dezert musí posypat třtinovým cukrem, ze kterého se vyrábí podpisová kůrka, a to jedním ze dvou způsobů.
- Cukr můžete zkaramelizovat pomocí foukače, nasměrování malého plamene na povrch dezertu nebo umístění creme brulée pod rozpálený gril na 3-4 minuty.
- Poté musíte počkat, až vychladne – a můžete si dopřát, případně ozdobit krémový dezert bobulemi.