Site icon Wellness Way Česká republika

Creme brulee: recept na vynikající dezert s křupavou kůrkou od Matthewa Riehleho

Foto: z otevřených zdrojů

Přestože na creme brulée nepotřebujete mnoho ingrediencí, příprava má své jemnosti.

Francouzský dezert crème brûlée, pravděpodobně poprvé připravený v 17. století, se stal „klasikou“ ve světě sladkostí díky své jemné, rosolovité textuře a křupavé karamelové krustě. Přestože na creme brulée nepotřebujete mnoho ingrediencí, příprava má své vlastní jemnosti. O tom, jak připravit creme brulée, hovoří RBC-Ukraine s odkazem na kulinářský web francouzského šéfkuchaře Matthewa Rieleho.

Recept

Ingredience:

Jak vařit creme brulee

  1. Vejce rozbijte do misky a oddělte je od bílků – obvykle se k výrobě créme brûlée nepoužívají. Přidejte cukr a důkladně ušlehejte produkty, dokud nebudou hladké a cukr se nerozpustí.
  2. Pro získání krémové konzistence dezertu se doporučuje zvolit hustou smetanu. Je třeba je nalít do hrnce a přidat vanilku. Pokud používáte čerstvý vanilkový lusk, budete muset extrakt zevnitř seškrábnout.
  3. Smetanová směs se musí přivést k varu. Jakmile se tekutina vyvaří, sundejte smetanu ze sporáku a nechte 15-20 minut louhovat. Horkou smetanu pak postupně v několika dávkách přilévejte do vaječné směsi a míchejte do hladka.
  4. Hotovou směs na creme brulée se doporučuje přecedit přes sítko do zapékací misky nebo několika malých ramekinů. Nejlepší je zvolit keramické, které déle drží teplotu.
  5. Formičky na crème brulee je třeba vložit do velké zapékací mísy poté, co do ní nalijte vroucí vodu.
  6. Dezert musíte péct 30-40 minut při teplotě 130 stupňů nebo dokud pudink téměř neztuhne – měl by připomínat želé, být elastický, ale ne tekutý.
  7. Upečený creme brulee by měl být ponechán v lednici přes noc, aby ztuhl. Poté se dezert musí posypat třtinovým cukrem, ze kterého se vyrábí podpisová kůrka, a to jedním ze dvou způsobů.
  8. Cukr můžete zkaramelizovat pomocí foukače, nasměrování malého plamene na povrch dezertu nebo umístění creme brulée pod rozpálený gril na 3-4 minuty.
  9. Poté musíte počkat, až vychladne – a můžete si dopřát, případně ozdobit krémový dezert bobulemi.
Exit mobile version