Dort „Dámské prsty“: jak vyrobit lahodný dort s jemným krémem

Foto: z otevřených zdrojů

Tento dort byl vynalezen ve Francii před mnoha lety. A populární je dodnes.

Nejjemnější dort „Lady finger“ se zakysanou smetanou patří mezi oblíbené dezerty. Jeho hlavním vrcholem je choux pečivo. Předpokládá se, že byl vytvořen již v 11. století ve Francii a pojmenován po nejmenované krásné dámě. Původně se vyrábělo ze sušenek savoiardi. Takže potom bylo savoiardi nahrazeno profiteroles vyrobenými z těsta choux. Recept byl sdílen na webu 1000.menu.

Dort „Dámské prsty“

Ingredience:

Na choux pečivo:

  • mouka – 150 g;
  • máslo – 100 g;
  • pět vajec;
  • voda – 220 g;
  • sůl – 1 špetka.

Na krém:

  • zakysaná smetana 25‒30 % – 700 g;
  • moučkový cukr – 190 g;
  • vanilkový cukr – 10 g.

Na ozdobu:

  • čokoláda – 50 g;
  • máslo – 20 g;
  • mléko – 2 polévkové lžíce. l.

Příprava:

  1. Nejprve si připravte choux pečivo „prsty“. V hrnci přiveďte k varu 220 ml vody, přidejte sůl a máslo. Nechte olej úplně rozpustit. Hrnec stáhneme z plotny a do máslové směsi po částech nasypeme prosátou mouku, těsto hněteme lžící, dokud se neodtáhne od stěn pánve.
  2. Poté kastrol dejte zpět na oheň a za stálého míchání těsto 2 – 3 minuty sušte. Odstraňte z tepla a přeneste chouxové těsto do mísy, aby mírně vychladlo.
  3. Do teplého těsta přidejte 4 vejce, jedno po druhém, za stálého míchání lžící vytvořte hladkou, homogenní hmotu. Poznat, kdy je těsto hotové, je velmi snadné. Do těsta udělejte prstem rýhu. Pokud rychle zmizí, těsto je hotové. Pokud se tak nestane, rozklepněte další vejce a po troškách přidávejte do těsta.
  4. Vypracované těsto přendáme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem vytvarujeme ze sáčku úzké proužky těsta – „prsty“ dlouhé 4-6 cm.
  5. Pečte „prsty“ v troubě vyhřáté na 190 °C a pečte 20 minut. Poté snižte teplotu na 175 °C a pečte dalších 10 minut. Hotové proužky těsta necháme vychladnout.
  6. A nyní připravte zakysanou smetanu. V míse smícháme zakysanou smetanu, moučkový cukr a vanilkový cukr.
  7. Sestavte dort. Na plech položte dělený kroužek o průměru 22-24 cm. Vnitřek kroužku vyložte pečicím papírem. Každý proužek namočte do krému a položte ve vrstvách na pánev. Nemažte horní vrstvu, zakryjte fólií, položte na ni talíř a položte závaží.
  8. Dort dejte přes noc do lednice. Ráno vyjměte z chladničky, odstraňte závaží a film, odstraňte dělený kroužek a papír. Vršek a boky dortu potřete zbylou zakysanou smetanou.
  9. A dort ozdobíme rozpuštěnou čokoládou smíchanou s mlékem a máslem. Zakysanou smetanu lze nahradit jakoukoli smetanou, kterou máte rádi. Například pudink.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika