K receptu
Rajčatové omáčky se na zimu připravují stejně často jako rajčata v konzervě nebo zeleninové saláty s nimi. A nejjednodušší způsob, jak proměnit obyčejnou rajčatovou pastu na omáčku s jižanským charakterem, je uvařit rajčata s kořením. Omáčka Kuban se připravuje přesně touto technologií. A samozřejmě vlastní domácí omáčka ze zralých letních rajčat k masu, rybám, těstovinám a jen jako základ na chlebíčky se samozřejmě nedá srovnat s těmi z obchodu. Velmi chutné koření, skutečný pomocník pro hospodyňku.
Složitost: snadno Kalorie: 79,00 kcal/porce porce: 15 Vaření: 50 min Použitý: 1,88 g/0,64 g/16,94PrázdnýINGREDIENCE NA 15 PORCÍ2 kg zralých červených rajčat 150 g cukru 25 g soli 100 g cibule 2 stroužky česneku 20 ks. černý pepř 20 ks. nové koření 25 pupenů hřebíčku 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku 1/4 lžičky mleté skořice 1/4 lžičky hořčičného prášku 1 polévková lžíce. lžíce 9% ocet Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si sterilizované sklenice a víčka.
Krok 2
Rajčata omyjte, odstraňte stopku. Umístěte rajčata do cedníku.
Krok 3
Připravte si studenou vodu do nádoby.
Krok 4
V hrnci dejte vařit vodu a rajčata vložte do cedníku do vroucí vody na 1-2 minuty. Vyjměte a ihned vložte do studené vody.
Krok 5
Rajčata oloupeme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme v mixéru na pyré.
Krok 6
Rajčatový protlak přendejte do hrnce a na mírném ohni vařte na polovinu, dokud z něj nevznikne hustá pasta.
Krok 7
Cibuli a česnek rozemelte v mixéru. Rozdrťte černou a nové koření v hmoždíři. Zavažte hřebíček do gázy.
Krok 8
10-15 minut před koncem vaření přidáme sůl, cukr, nakrájenou cibuli a česnek, černé a nové koření, skořici, muškátový oříšek a hořčici, hřebíček.
Krok 9
Na konci vaření vyjmeme hřebíček a zalijeme octem. Zahřejte se.
Krok 10
Hotovou omáčku Kuban okamžitě nalijte do horkých sterilních sklenic.
Krok 11
Sterilizujte sklenice s omáčkou: 0,5 litru na 30–35 minut, litrové sklenice na 40–45 minut a poté uzavřete víčky.