Exotická okurková raita s kokosem: Indická specialita s tropickým nádechem

K receptu

Okurková raita je tradiční a jedno z nejjednodušších jídel indické kuchyně na bázi jogurtu s řadou přísad – zelenina, bylinky, ovoce. Doporučujeme vám připravit si náš recept na okurkovou raitu s čerstvým kokosem, koriandrem, zelenými chilli papričkami a citronovou šťávou. Raita se podává jako omáčka, salát nebo příloha. Jeho hlavní funkcí v indické kuchyni je vyvážit pikantnost hlavního jídla, ať už je to kari nebo biriyani. Raita se také podává jednoduše jako lehká svačina s tradičními indickými plackami.

Složitost: průměrný Kalorie: 511,73 kcal/porce porce: 4 Vaření: 30 min Použitý: 8,48 g/43,33 g/17,76Indická kuchyněSnackVegetariánství: LaktoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcesůl ochutnatcitronová šťáva 1 polévková lžíce.čerstvá okurka 6 ks.jemný cukr 0,5 lžičkypřírodní jogurt 250 gmalý kokos 1 kuskoriandr 30 gzelená chilli paprička 2 ks. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Najděte malé prohlubně v kokosu nahoře, jednu z nich vyčistěte šídlem nebo šroubovákem a vypusťte tekutinu.

Krok 2

Vložte kokos do těsného sáčku, zabalte jej do ručníku, položte na bezpečný povrch a silně do něj udeřte kladivem nebo jiným těžkým předmětem, aby se skořápka rozbila. Vyjměte kokos ze sáčku a odstraňte skořápku.

Krok 3

Nakrájejte asi čtvrtinu kokosu (zbytek použijte v jiných receptech, uchovávejte v lednici) a pomocí odřezávacího nože odstraňte hnědou slupku. Oloupaný kokos nastrouháme na hrubém struhadle.

Krok 4

Okurky nakrájejte podélně napůl nebo na čtvrtky a pak příčně nakrájejte na kousky o tloušťce 4–5 mm.

Krok 5

Chilli papričky podélně rozpůlte, odstraňte semínka a bílé blány, dužinu nakrájejte na velmi tenké půlkroužky. Při práci s chilli, a to i nepříliš pálivými, je nejlepší nosit rukavice. Pokud nemáte rukavice, po stříhání si namažte prsty (zejména kůži kolem nehtů) rostlinným olejem a umyjte si ruce mýdlem.

Krok 6

Metličkou důkladně promíchejte jogurt s citronovou šťávou, cukrem a solí, přidejte chilli a okurky. Posypeme kokosem a lístky koriandru, necháme 30 minut uležet v lednici a podáváme s plackami.

UŽITEČNÉ RADY

Pokud se nechcete zabývat čerstvým kokosem, hledejte v obchodech hotové kokosové hobliny, ale v tomto případě nechte rai sedět déle, protože hotové hobliny se prodávají sušené a bude trvat déle, než absorbují vlhkost.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Raita skvěle osvěží v horkém dni, v létě se dá podávat jako samostatné jídlo k lehkému obědu.

MIMOCHODEM

Na 100 g: bílkoviny 1,50 g (1,88 % denní hodnoty) • tuky 2,76 g (3,07 %) • sacharidy 4,44 g (2,64 %) • kcal 46,80 (2,60 %) • sodík 12,81 mg (0,88 %) • cukry celkem 2,63 g ( 5,26 %) • EFA 0,52 g (2,60 %) • vláknina 0,90 g (3,00 %)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika