K receptu
Domácí shawarma s korejskou mrkví má velmi výraznou, odvážnou chuť, kterou si většinou oblíbí všichni příznivci tohoto rychlého občerstvení. Základem náplně je krůtí, nebo spíše křehký filet, který se předpeče v troubě (pokud chcete, použijte kuřecí maso). Podstata receptu nepřekvapí skutečné odborníky na výrobu shawarmy: pták je nakrájen, kombinován s připravenou zeleninou, korejskou mrkví a zabalen do plátku tenkého pita chleba. Zbývá jen opékat shawarmu na grilovací pánvi, dokud se neobjeví chutné proužky, a podávat ji na stůl k radosti všech přítomných.
Složitost: průměrný porce: 2VegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 2 PORCEtenký pita chléb 2 ks.krůtí filé 300 grajčata 300 gokurky 200 gčervená cibule 100 gČínské zelí 100 gkorejská mrkev 100 glisty salátu 6 ks.zakysaná smetana 20% tuku 60 grajčatová omáčka 25 ghořčice 10 gmletá paprika 0,5 lžičkysůl mletý černý pepř Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si ingredience na shawarma. Krůtí řízek omyjte a dobře osušte papírovými utěrkami. Osolíme, opepříme, ochutíme paprikou. Koření vetřeme do filetů.
Krok 2
Troubu předehřejte na 200°C. Připravená krůtí prsa položte na plát alobalu a přehněte okraje přes vršek, aby zůstal malý otvor. Nalijte do ní trochu teplé vody (pár polévkových lžic). Pečte 35 minut.
Krok 3
Krůtí řízek necháme v alobalu mírně vychladnout, aby byla dužina křehčí. Během této doby připravte další ingredience shawarmy: zeleninu a salát.
Krok 4
Okurkám odřízněte konce. Ovoce nakrájíme na podélné plátky a poté na tenké proužky. Pokud jsou semena velká, je lepší je vyříznout spolu s částí dužiny.
Krok 5
Rajčata nakrájejte na poloviny, odstraňte přebytečnou šťávu a semínka. Zbývající část nakrájíme na proužky. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké kroužky. Můžete ji smíchat s citronovou šťávou: chuť shawarmy získá velmi zajímavé tóny.
Krok 6
Pekingské zelí nakrájíme najemno. Umístěte korejskou mrkev na 2-3 vrstvy papírových ručníků, aby absorbovala marinádu. Listy salátu omyjte a dobře osušte.
Krok 7
Připravte omáčku shawarma s korejskou mrkví. Vložte zakysanou smetanu do misky. Přidejte rajčatovou omáčku a hořčici. Sůl a pepř podle chuti. Důkladně promíchejte.
Krok 8
Teplé krůtí řízky nakrájejte na nudličky stejné velikosti jako okurky a rajčata. Rozložte listy pita chleba na pracovní stůl. Polovinu každého potřete výslednou omáčkou a nechte asi 7 cm volných okrajů.
Krok 9
Na omáčku položíme salát, cibuli, okurky, rajčata, čínské zelí, mrkev a krůtí řízek. Sklopte okraje listů lavash dovnitř a zabalte náplň tak, aby byla celá „utěsněná“.
Krok 10
Na suché grilovací pánvi ze všech stran střídavě opečte shawarmu a korejskou mrkev. Na povrchu by se měly objevit tmavé pruhy. Shawarmu ihned podávejte.
MIMOCHODEM
Krůtu na náplň shawarma lze samozřejmě péct ve fólii bez přidání vody, ale v námi doporučené verzi bude filet křehčí a chutnější.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Shawarma omáčka s korejskou mrkví může být jakákoli omáčka, která se vám obzvláště líbí, dokonce i běžná majonéza. Zkuste použít rančový dresink, aioli (česneková majonéza) nebo přidat přírodní jogurt.
i banální majonéza,