K receptu
Studený boršč z nakládané řepy je obzvláště pikantní a v chuti. Pro tento boršč můžete použít konzervovanou řepu z obchodu – to značně urychluje a zjednodušuje proces vaření. Připravit si nakládanou řepu sami ale není tak těžké a kromě toho budete jistě vědět, že ve složení není nic sporného. Řepu lze nakládat speciálně pro boršč den před přípravou, nebo si můžete udělat nakládanou řepu a stočit ji do sklenic. Chcete-li to provést, jednoduše zvyšte proporce uvedené v našem receptu – vezměte kilogram řepy a připravte je pro budoucnost pomocí stejného algoritmu. Tuto nakládanou řepu lze použít do salátů a běžného boršče. V našem receptu na studený boršč nenajdete maso ani klobásu, ale můžete je přidat, pokud chcete.
Složitost: snadno Kalorie: 181,98 kcal/porce porce: 4 Vaření: 40 min Přidat. čas: 24 hodin Použitý: 9,02 g/7,51 g/18,84VečeřePolévkaVegetariánství: Ovo-laktoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porceNa nakládanou řepu:Řepa 200 gPitná voda 0,4 lStolní ocet 1 polévková lžíce.Sůl 2 lžičkyCukr 1 lžičkaKuličky černého pepře 5 ks.Nové koření hrášek 4 ks.Bobkový list 1 kusNa boršč:Nakládaná řepa 200 gBrambor 200 gokurky 200 gŘedkev 100 gVejce 4 ks.Zelení (cibule, kopr, petržel, koriandr) 60 gČesnek 2 hřebíček(y)Sůl Odeslání:Zakysaná smetana 4 polévkové lžíce. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Krok 1
Pokud na boršč používáte hotovou nakládanou řepu zakoupenou v obchodě, přeskočte první kroky. Pro ty, kteří si řepu raději nakládají sami, říkáme: nejprve řepu vařte ve slupce 45 minut. Ochladit.
Studený boršč z nakládané řepy ()
Krok 2
Krok 2
Červenou řepu oloupeme – lze ji snadno odstranit nožem – a nastrouháme na korejském struhadle na mrkev nebo ji jednoduše nakrájíme na tenké tyčinky či malé kostičky.
Studený boršč z nakládané řepy ()
Krok 3
Krok 3
Vařte vodu, přidejte sůl a cukr, bobkový list a obě kuličky pepře. Je lepší hrášek nejprve rozdrtit paličkou. Vařte 4–5 minut a horkou marinádou přelijte řepu ve sklenici nebo jiné nádobě. Směs necháme úplně vychladnout a dáme na 1-2 dny do lednice, aby se řepa důkladně marinovala.
Krok 4
Krok 4
Brambory vařte ve slupce 20–25 minut, dokud nejsou zcela uvařené. Připravenost zkontrolujte propíchnutím brambory tenkým nožem. Vodu slijte a brambory ochlaďte na pokojovou teplotu.
Studený boršč z nakládané řepy ()
Krok 5
Krok 5
Vejce uvaříme natvrdo. Ředkvičky dobře opláchněte, oškrábejte tmavé skvrny a zbylou zeminu na kořenové zelenině. Odřízněte stonky a stonky. Okurky omyjte a osušte ubrousky. Odstraňte nedopalky a kůži, pokud chutná hořce.
Studený boršč z nakládané řepy ()
Krok 6
Krok 6
Zeleninu dobře opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Z kopru a petržele odřízněte hrubé stonky. Zeleninu nakrájejte nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a v hrnci smícháme s bylinkami. Lehce rozmačkejte s trochou soli.
Studený boršč z nakládané řepy ()
Krok 7
Krok 7
Okurky, ředkvičky a brambory nakrájejte na malé kostičky nebo je nastrouhejte – jak chcete. Dvě vejce nakrájíme nadrobno a dvě necháme na později. Nasekané ingredience na boršč dejte do hrnce s bylinkami a dobře promíchejte.
Krok 8
Krok 8
Sbírejte ingredience na boršč. Vyjměte nakládanou řepu z nádoby na marinádu. Rozložte jej na porcované talíře. Navrch položte směs nakrájené zeleniny, bylinek a vajec. Marinádu ochutnejte a nařeďte pitnou vodou v přijatelném poměru.
Studený boršč z nakládané řepy ()
Krok 9
Krok 9
Zeleninovou směs přelijte zředěnou marinádou do misek a do každé misky dejte lžíci zakysané smetany. Zbývající dvě vejce rozkrojte napůl a jednu polovinu položte na každý plát.
Studený boršč z nakládané řepy ()
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Marinádu z červené řepy na zálivku studeného boršče můžete zředit ne obyčejnou pitnou vodou, ale tříslovinou, ayranem nebo kefírem. Jejich chuť se k červené řepě hodí a jemně zvýrazní pikantnost marinády.
MIMOCHODEM
Pokud používáte nakládanou řepu z obchodu, nezapomeňte marinádu ochutnat, než ji nalijete do studeného boršče. Marináda může být velmi silná a příliš sladká, proto ji do boršče přidávejte opatrně.