K receptu
Radím vám připravit si hned teď pár sklenic chutney z bílého rybízu a v zimě překvapit hosty tím, že ho budete podávat jako dezert. Chuť červeného pepře odhaluje výrazné květinové tóny a příjemné teplo postupně přechází v pikantní dochuť.
Složitost: snadno Kalorie: 243,88 kcal/porce porce: 10 Vaření: 1 hodina Použitý: 0,60 g/0,22 g/58,42PrázdnýOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 10 PORCÍ1 kg bílého rybízu 50 ml pomerančové šťávy 50 ml citronové šťávy 500 g cukru 3 polévkové lžíce. l. růžový pepř kůra z 1 citronu Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte si sterilizované sklenice a osušte.
Krok 2
Roztřiďte rybíz, odstraňte větve a poškozené bobule. Omyjte a nechte okapat v cedníku.
Krok 3
Polovinu rybízu (500 g) dejte do hrnce, přidejte pomerančovou a citronovou šťávu a 200 ml vody.
Krok 4
Přiveďte k varu, vařte 5 minut, poté sceďte do jemného síta a sceďte.
Krok 5
Vzniklou šťávu nalijte zpět do pánve, přidejte cukr, míchejte, dokud se nerozpustí.
Krok 6
Přidejte zbývající rybíz a přiveďte k varu a vařte 4 minuty.
Krok 7
Přidejte červenou papriku a citronovou kůru, promíchejte a stáhněte z ohně.
Krok 8
Chutney z bílého rybízu rozdělte do připravených sklenic a uzavřete víčky.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Chutney z bílého rybízu skladujte na chladném místě.
UŽITEČNÉ RADY
Bílý rybíz je méně kyselý a jako zálivka ve formě želé nebo džemu se příliš neosvědčuje. Ale to lze napravit, pokud přidáte jas a pikantnost pomocí koření.