K receptu
Vlašské ořechy v brusinkovém džemu jsou pokaždé malým dárkem. Tvrdé kousky ořechů po ležení v hustém červeném sirupu změknou a jsou okamžitě prodchnuty sladkostí i kyselostí brusinek. Taková marmeláda udělá například z té nejjednodušší krupicové kaše mistrovské dílo – když ji rozložíte ve vrstvách, každou necháte trochu vychladnout a přelijete brusinkovou marmeládou s vlašskými ořechy – co není Gurjevova kaše?
Složitost: snadno Kalorie: 5538,00 kcal/porce porce: 2 Vaření: 1 hodina Použitý: 35,40 g/132,40 g/1046,00MixérVařeníDezertVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 2 PORCE1 kg mražených nebo čerstvých brusinek 1 kg cukru, nejlépe jemného 200 g zcela čerstvých vyloupaných vlašských ořechů 200 ml pitné vody Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Chcete-li připravit džem z brusinkových vlašských ořechů, opatrně nasekejte všechny vlašské ořechy na kousky. Každá polovina jádra musí být rozřezána na 4 části.
Krok 2
Brusinky roztřiďte, odstraňte stonky a listy. Vytříděné bobule nasypeme do zavařovací mísy nebo širokého kastrolu/kastrůlku se silným dnem, zalijeme pitnou vodou a ponorným mixérem rozmixujeme tak, aby zbyly malé kousky.
Krok 3
Umístěte pánev/pánev/kastrůl na vysokou teplotu, přiveďte k varu, přidejte cukr. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile se vaří, začněte sbírat pěnu. Snižte teplotu na střední.
Krok 4
Po 10–15 minutách. Po vyvaření brusinkové marmelády opatrně přidejte připravené ořechy, stáhněte plamen na minimum a obsah zvolené nádoby vařte 20–25 minut.
Krok 5
Brusinkový džem stáhneme z ohně. Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete je a ochlaďte dnem vzhůru.