Exotický džem z citronu a pomeranče

K receptu

Citronová a pomerančová marmeláda u nás není nijak zvlášť oblíbená, i když má velmi výraznou chuť a bohaté aroma. Pokud si ale tuto pochoutku alespoň jednou zkusíte udělat, určitě si ji na přídavek zopakujete. Takový džem si navíc můžete připravit kdykoli během roku, protože pomeranče a citrony jsou v našich obchodech neustále k dostání. Proto není třeba dlouho stát u sporáku a vařit několik kilogramů ovoce v sirupu. Připravili jsme pár sklenic, snědli je a můžeme udělat další. Mimochodem, samotný proces výroby džemu je pro vaše okolí jako aromaterapeutické sezení: vůně citronu a pomeranče okouzlí vaši rodinu a jistě zaujme i vaše sousedy. Určitě se s nimi podělte o náš recept!

Složitost: průměrný Kalorie: 439,50 kcal/porce porce: 6 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 12 hodin Použitý: 1,35 g/0,24 g/108,66DezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 6 PORCÍcitrony – 500 pomerančů – 700 g cukru – 800 g pitné vody – 140 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si pomeranče a citrony. Ovoce omyjte kartáčem nebo tvrdou stranou houby mýdlem na nádobí, abyste odstranili vosk, kterým mnoho výrobců natírá citrusové plody, aby je pomohli konzervovat.

Krok 2

Do velkého hrnce (asi do 2/3 plného) nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Odstraňte z ohně a vložte připravené pomeranče a citrony dovnitř. Nechte působit 30 minut, poté přeneste do nádoby s velmi studenou vodou. Nechte 8 hodin.

Krok 3

Pomeranče a citrony nakrájejte nejprve na 1 cm silné plátky a poté na plátky. Odstraňte semínka. Do velkého hrnce nasypte cukr a zalijte pitnou vodou (140 ml). Za stálého míchání přivedeme k varu.

Krok 4

Sirup stáhněte z ohně a namáčejte do něj připravené pomeranče a citrony. Nechte 4 hodiny. Poté dejte na oheň, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Necháme vychladnout.

Krok 5

Sirup s pomeranči a citrony dejte zpět na oheň. Vařte 20 minut na středním plameni. Necháme vychladnout. Potřetí dáme na oheň pánev s citrusovými plody v sirupu a vaříme dalších 20 minut.

Krok 6

Džem z horkého pomeranče a citronu nalijte do suchých sterilizovaných sklenic. Srolujte víčka a otočte na složený ručník. Necháme úplně vychladnout.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Citronová a pomerančová marmeláda je hermeticky uzavřená, takže ji lze skladovat nikoli v lednici, ale na chladném a suchém místě bez přístupu světla (ve spíži, ve skříni na prosklené lodžii).

MIMOCHODEM

Citrony a pomeranče na džem namočíme do studené vody, aby kůra nezhořkla. Není potřeba ho loupat, protože dodává pamlsku obzvlášť příjemnou texturu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: