Site icon Wellness Way Česká republika

Exotický džem z kuželových plodů

K receptu

Džem ze šišek začali vyrábět v Rus ještě před příchodem cukru. jak to? Ano, velmi jednoduché, zlato. Rolníci nalili med do mladých šišek a nechali je na slunci několik týdnů. Šišky a med si tedy vzájemně sdílely své prospěšné látky a vlastnosti. A na začátku 19. století, kdy Rusko začalo vyrábět vlastní cukr z řepy, se v kuchařkách objevily různé verze receptů na borové džemy. Ze selské pochoutky se šišková marmeláda proměnila v pochoutku pro šlechtu. Navíc je to léčivé. Dodávalo mi sílu, zahánělo nachlazení a pomáhalo při astmatu. Dnes víme, jak bohaté jsou šišky na živiny. Vyplatí se si jimi na zimu udělat zásoby. A nejlepší způsob, jak to udělat, je udělat si domácí džem podle našeho receptu – s jasně pryskyřičnou chutí a vůní borovice.

Složitost: snadno Kalorie: 204,40 kcal/porce porce: 20 Vaření: 30 min Přidat. čas: 8 hodin Použitý: 0,02 g/0,10 g/50,92VařeníDezertPrázdnýDětské menuINGREDIENCE NA 20 PORCÍMladá šiška 1 kgKrystalový cukr 1 kgVoda 700 mlCitrón 0,5 ks. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Roztřiďte kužely. Tvrdé a poškozené vyhoďte. Odstraňte zbytky, jehly, odřízněte stonky šišek. Pokud jsou šišky delší než 3 cm, je lepší je rozpůlit.


Kuželový džem ()

Krok 2

Vložte šišky do mísy a naplňte je studenou vodou. Po pár hodinách vodu vyměňte a poupata v ní namočte na další 2-3 hodiny. To je zachrání před troskami, náhodným hmyzem a zároveň před nadměrnou hořkostí.


Kuželový džem ()

Krok 3

Dále opláchněte pupeny pod tekoucí vodou. Vložte je do nerezové pánve, přidejte cukr, přidejte pitnou vodu a pánev dejte na oheň.


Kuželový džem ()

Krok 4

Obsah pánve mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a poupata v sirupu vařte asi 10 minut na středním plameni. Vypněte oheň a nechte marmeládu úplně vychladnout, nebo ještě lépe přes noc.


Kuželový džem ()

Krok 5

Džem znovu přiveďte k varu a na středním plameni vařte 10 minut. Opět nechte vychladnout a 5-8 hodin tuhnout. Postup opakujte 3-4krát. Během vaření nezapomeňte sbírat pěnu. Pokaždé budete pozorovat, jak poupata mění barvu z jasně zelené, nejprve na matně olivovou, a pak postupně tmavnou.


Kuželový džem ()

Krok 6

Při čtvrtém vaření, kdy sirup získá krásný červenojantarový odstín a šišky zhnědnou, lze džem považovat za hotový. Vymačkejte do ní šťávu z půlky citronu, promíchejte a stáhněte z ohně.


Kuželový džem ()

Krok 7

Sklenice sterilizujte, vložte do nich marmeládu a srolujte. Alternativně můžete světlý borovicový sirup přecedit přes plátýnko, nalít do sklenic a přidat přesně tolik šišek, kolik chcete.


Kuželový džem ()

MIMOCHODEM

Šiškový džem, bohatý na užitečné látky, opravdu pomáhá při nachlazení a řadě dalších nemocí, ale je třeba pamatovat na to, že není vhodný pro alergiky a ty, kteří mají problémy s ledvinami, játry a trávicím traktem. Takže byste se neměli spoléhat na borovou marmeládu bez konzultace s lékařem.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pro domácí výrobu džemu ze šišek je důležité pamatovat na to, že pryskyřice, která z nich vytéká, se docela obtížně smývá. K namáčení šišek si proto musíte vzít nádobu, která vám nevadí, a pro vaření se nejlépe hodí nerezová pánev. Šišky je lepší třídit a mýt v rukavicích.

Exit mobile version